Alati koje svako treba da ima u svom domu

rucni alat na stolu

Gotovo svakodnevno se mnogi od nas nađu u situaciji da obavljaju sitne ili krupne poslove u svom domu – zamena štekera, kačenje slike, menjanje brave na sobnim vratima, ali i kreiranje komada nameštaja i slične veće i manje prepravke. 

U takvim situacijama, neretko se više isplati sam uraditi određeni zadatak nego angažovati profesionalce, a ukoliko ste jedan od entuzijasta kom nije problem da se upusti u “uradi sam” projekte, ovi zadaci vam mogu biti više nego interesantni. U nastavku teksta pročitajte koji su to alati koje svako treba da ima u svom domu kako bi sa lakoćom obavljao raznovrsne zadatke!

Električni alat – idealna opcija za zahtevnije poslove kod kuće

Električni alati poznati su po svojoj snazi i funkcionalnosti i koriste se u različite svrhe za obradu brojnih materijala. Mogu se podeliti na ručne električne alate i stacionirane električne alate, a za obavljanje različitih zadataka kod kuće pogodnije su ručne mašine, budući da se lako mogu premeštati sa jednog na drugo mesto. 

Kada je reč o električnim alatima u domaćinstvu, hobisti ih uglavnom koriste za obradu drveta, kreiranje nameštaja od ovog materijala, ali i za neke zahtevnije popravke i obradu materijala poput betona i metala.

Danas je na tržištu odlična ponuda električnih alata pa vam neće biti teško da odaberete onaj koji vama odgovara. Prilikom kupovine, pre svega vodite računa o nameni alata, ali i o brendu sa čijim potpisom dolazi, kao i odnosu cene i kvaliteta. Izuzev toga, obratite pažnju na specifikacije određenih mašina. U domaćinstvu vam ne treba izuzetno snažan električni alat, a bolji izbor su jednostavne mašine koje odlikuje lakoća rukovanja, preciznost i praktičnost. 

Neki od alata koje veliki broj kupaca bira su prvenstveno električne bušilice, zatim električne ubodne testere, rende, brusilice, itd. Ne treba da brinete ukoliko niste sigurni čemu su određene mašine namenjene. Sve što treba da uradite jeste da putem dobro opremljene onlajn prodavnice alata potražite informacije istaknute pored svakog proizvoda, ili se zaputite do radnje i potražite savet od iskusnih prodavaca. Električni alati su odličan izbor za velike projekte i dugoročno predstavljaju isplativu investiciju. 

Aku alati – praktična opcija za svakodnevne sitne prepravke

Aku alate odlikuje izuzetna praktičnost, te su pogodni za brojne poslove kod kuće, posebno u malim prostorijama i otvorenim prostorima poput terase i dvorišta. Jedna od njihovih glavnih prednosti jeste što im za rad nije neophodna električna energija, a sve što je potrebno jeste da budu napunjeni i vi ste spremni za rad. 

Uz aku alate nema uplitanja u kablove tokom obavljanja posla, što ih čini omiljenim u krugovima profesionalaca, ali i hobista. Ono što ih takođe razlikuje od električnih alata jeste kompaktnost, te sa njima lako možete obavljati poslove u skučenom prostoru. 

Dok su električni alati pogodni za veće projekte budući da ih odlikuje izuzetna snaga i izdržljivost, aku alati su idealna opcija za sitne prepravke. U skladu sa vašim potrebama možete kombinovati alate u vašoj maloj radionici, te kupiti jedan deo akumulatorskih alata, a drugi deo električnih alata. 

U praksi će vam od aku alata najviše biti potrebne bušilice odvijači za brzo i jednostavno odvijanje i zavrtanje šrafova prilikom montiranja ormara za odeću, obućarnika i drugih komada nameštaja, ali i  drugi kompaktni alati. 

Ručni alat koji je neophodan u svakom domu

Od sitnih prepravki do velikih projekata – ručni alat neophodan je u gotovo svakom poslu koji obavljate u svom stanu, odnosno kući. Zato slobodno možemo reći da je on neophodan svakom domaćinstvu. 

Bilo da želite da okačite novu sliku, učvrstite šarke ili ručke na fiokama ili obavite drugu sitnu prepravku, biće vam neophodan kvalitetan ručni alat. 

U svakom domu treba da se nađe barem jedan čekić i šrafcigeri nekoliko veličina i oblika. Možete kupiti komplete ovih ručnih odvijača ravnog i zvezdastog oblika i biti sigurni da ćete sa lakoćom moći da zašrafite svaki šraf koji se pred vama nađe!

Izuzev toga, biće vam neophodna i kvalitetna klešta, neophodna za različite poslove odvijanja, zavrtanja, sečenja i slično. Osim navedenih praktičnih predmeta, za veliki broj poslova biće vam neophodan metar, vaser vaga, makaze, kao i ključevi različitih veličina. 

Glavne karakteristike ručnih alata su definitivno praktičnost i jednostavnost rukovanja, pa čak iako nemate iskustva i planirate da se upustite u svoj prvi projekat, manevrisanje ručnim alatom ne bi trebalo da vam zadaje poteškoće!

Za kraj ćemo pomenuti još jednu važnu stavku – ako želite da vam alat dugo traje i adekvatno vas služi, važno je da vodite računa o njegovom skladištenju i održavate ga na adekvatan način. Najbolje je da električni, aku i ručni alat zaštitite od vlage, ali i visokih temperatura tako što ćete jedan ormarić nameniti samo za njihovo skladištenje. Pre nego što krenete da ih koristite, pročitajte uputstvo koje ste dobili uz njih i pridržavajte se pravila koja su u njemu napisana.

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimlljiv, a pre svega pomogao da se informišete o alatima koji su potrebni svakom domaćinstvu!