Automobili iz kultnih hip hop spotova

BMW serije 8

Hip hop – lova, život iz snova, brza kola i devojke do bola. Spotovi hip hop pesama po pravilu ispunjavaju sve ove kriterijume, a mi ćemo se ovde fokusirati na kola. Ulazimo u kadrove spotova i predstavljamo mašine koje se nalaze iza umetnika.

Izvođači sa naše scene ne mogu da se pohvale garažama punim super automobila, ali kada je reč o spotovima, potrebno je stvoriti drugačiju sliku i pobeći iz realnosti. Dok je u stvarnom životu problem gde se mogu naći jeftini pezo delovi za auto, priča u spotovima je malo drugačija.

Anabela i Juice – U tvojim kolima

Astra G je automobil za koji dobro znamo kako izgleda, a ako niste odmah prepoznali da se radi o astri, ne krivimo vas, jer je ovde reč o posebnom izdanju, koje je dizajnirala kuća Bertone.

Automobil Astra g bertone

Ispod haube nalazi se Opelov 1.8 litarski agregat sa 125 KS, bile su dostpune verzije i sa agregatima zapremine 2.2 i 2.0. Najmoćniji je bio ECOTEC 2.0 sa turbinom, koji je Astru gurao na 240 km/č.

Astra G iz spota je imala upečatljiv stajling. Promenjen prednji branik, haubu, spojler, kao i karakterističnu kombinaciju boja i nalepnica. Ako poželite da sa nađete za volanom Astra G kupea, znajte da su za ovaj Opel delovi više nego dostpuni.

Struka – Ovde pored mene ft. Ikac

Spot počinje sa kadrom u kojem Struka i Ikac sede na retkom primerku Mercedesa – R107 450 SL. Ova klasa nosi oznaku SL (Sportlich-Leicht), što bi značilo je ovo lagani sportski automobil. Svakako je najčuveniji model 300SL Gullwing, po svojim „galebovim” vratima.

Ovaj model je druga serija u Mercedesu po dužini vremena u kojem se proizvodila, posle G-klase, naravno.

Model iz spota je oznake 450 SL, što znači da se ispod haube krije veliki V8 agregat, zapremine 4.5 litara. Proizvodio se od 1973. do 1980. godine. A zadovoljstvo da vozite najnoviji Mercedes – SL bi vas koštalo oko 250.000 evra.

Lud & Struka – Tamna Strana

Jaguar S-Type svakako nije među najimpresivnijim modelima koji je izašao sa traka prestižnog britanskog proizvođača automobila, ali to ne znači da ne okreće glave za sobom.

Automobil jaguar s type

 

S-Type iz spota se proizvodio od 1999. do 2008, a ono što je posebno za ovaj model jeste što je neko vreme bio najbrži putnički automobil na svetu u svojoj klasi.

Ovo je automobil koji je ciljao na kupce BMW petice, a u svojoj najmoćnijoj verziji je imao 4.2 litarski V8 agregat sa turbinom koji je izbacivao 400 KS. Kada je predstavljen, koštao je između 100.000 – 170.000 dolara, u zavisnosti od izbora motora i opreme.

C-YA – Sam protiv svih

Teško je ne prepoznati karakterističan prednji deo jednog Rolls-Royce automobila, ali iako biste možda pomislili da je reč o najpoznatijem modelu – Phantom, prevarili biste se. Teško je iz kadrova spota proceniti o kom se tačno modelu radi, ali definitivno nije Phantom.

Sivi Rolls Royce automobil

Reč je o modelu iz porodice Silver Shadow, a najverovatnije je reč o modelu Bentley T1, koji se proizvodio od 1965. do 1977, a procenjuje se da ih ima oko 1700 na putevima. Razlikovao se od Rolsa po lakšem i jednostavnijem dizajnu maske hladnjaka.

Bentley je u to vreme imao bolji sportski imidž od Rolsa, pa je to privuklo kupce ka ovom modelu. Brzina zaista nije u fokusu ovog automobila, ali napomenućemo da je imao V8 motor zapremine 6.2 litara.

187 – Slikaj je

Iako automobili definitivno nisu u fokusu ovog spota, u samom vrhu kadra možemo videti čuveni prednji deo najambicioznijeg projekta kompanije iz Bavarske – BMW serije 8.

BMW serije 8

BMW je želeo da napravi automobil koji ce ciljati potpuno novi segment i u te svhre je potrošio dosta novca na istraživanje i razvoj, što se na kraju pokazalo kao promašaj…

Iako nije ispunila planove menadžmenta i prodajne ciljeve, osmica je svakako ispisala stranice istorije automobilizma. Implementirana su mnoga revolucionarna tehnička rešenja, neviđena za to vreme. Ipak je reč o perjanici BMW-a.

Ispod haube osmice vrištao je V12 agregat zapremine 5l i „samo” 300KS. Ovaj model je prava legenda BMW-a, i vremenom je proizvedeno više varijanti. Ipak, visoka cene i naftna kriza počekom 90ih mu nisu išle na ruku i ostavljen je u zapećku – do ove godine.

BMW serije 8 bi trebalo da ponovo zvanično debituje do kraja 2018, a prvi kupci će ga voziti 2019 – po ceni većoj od 80.000 evra.