Barmen – zanimanje za vredne i komunikativne

Barmen pravi koktel

 

Želite da postanete barmen? U redu. Za nas jedan martini, četiri margarite, dve pinja kolade, jedan long island, jedan viski sa ledom, jedan bez leda i dve tekile sunrise. Ako može za manje od 5 minuta, žurimo.I dalje zvuči kao posao koji želite? Da – onda je ovaj tekst za vas. 

 

Posao barmena može biti divan. Smejete se, šalite i zabavljate sa ljudima koji žele lepo da se provedu. Pravite i služite piće, ćaskate, a ponekad i malo đuskate. Skoro svi barmeni su ekstrovertne osobe, kojima ne smeta da budu u centru pažnje. Ali ne zaboravite da morate biti i neverovatno tolerantni, a naročito kad gosti malo više popiju. 

 

Naravno, uz sve ovo, morate dobro poznavati pića. Nepoznanica vam ne sme biti ni gastro oprema ni oprema za koktele, kao glavna oprema za barmene.

barmeni kroz istoriju

 

Profesija barmena je uvažena profesija već vekovima. Počeci ovog zanimanja se vezuju za antička vremena, a procvat i početak popularnosti za zemlje zapadne Evrope i 15. vek kada su gostioničari i vlasnici krčmi i pabova pravili i služili svoja pića. Naročito je značajan period prohibicije u Americi kada posao barmena postaje još popularniji, mističniji i profitabilniji.

 

Neki od najznačajnijih barmena  kroz istoriju su Jerry Thomas, Cocktail Billy Boothby i Ada Coleman, jedna od žena pionira u ovoj profesiji.

 

Danas u svetu, a i kod nas, postoje škole za barmene gde se mnogo toga može naučiti – kako se prave i serviraju pića, koja je prava mera i koja je barska oprema ili oprema za koktele neophodna.

Neophodna oprema za barmene

Kada prvi put zakoračite iza bara, primetićete da je svuda oko vas svetlucava i sjajna barska oprema – kašike, šejkeri, merice, cediljke, čaše, štapići za koktele, hvataljke za led itd. Ako se služi i neki kanape ili miks nekog voća, tu je i neophodna gastro oprema. Ako ste već iskusni u poslu barmena, onda vam sve ovo nije nepoznato. Ako niste, sva ta barska oprema može vam se činiti i pomalo zbunjujuće. Za početak, morate znati šta vam je neophodno, a naročito je važna oprema za koktele ako želite da impresionirate svoje goste. Dakle, nemojte da zaboravite da nabavite sledeće:

  • Čaše za koktele – Različiti kokteli zahtevaju različite vrste čaša i dekoraciju. 
  • Čaše za mešanje koktela –Veoma važan rekvizit za mešanje i održavanje temperature različitih koktela.
  • Krigle za koktele 
  • Koktel merice za piće – Kvalitetne merice za piće olakšavaju merenje i omogućavaju  da vaši kokteli uvek imaju isti ukus.
  • Barski tučak – Muddler, neophodan za presovanje bilja, začina i voća.
  • Barske cediljke – Neophodne su za odstranjivanje svih nepotrebnih sastojaka koktela.Obično su od inox-a, a mogu se naći u bakarnoj, zlatnoj i srebrnoj boji. 
  • Cediljka za citruse
  • Šejkeri – Možete koristiti standardne sa mericom za piće i od nerđajućeg čelika jer lepo izgledaju i laki su za rukovanje i održavanje. Ili možete koristiti naprednije šejkere u koje se može sipati veća količina pića, ili se u manji deo može sipati piće, a u veći led, voće ili npr. list nane.
  • Barske kašike – Na raspolaganju vam je veliki izbor barskih kašika, od standardnih – teardrop do onih sa malim diskom na jednom kraju za lakše držanje ili mrvljenje kockica šećera. Neke kašike za posebne goste imaju i lobanju na drugom kraju.
  • Barske viljuške/kašike – Viljuška (trident) na jednom, a kašika na drugom kraju, vrlo korisna kao gastro oprema za degustaciju delikatnih pića.

Šta to odlikuje uspešnog barmena

Osim komunikativnosti, tolerantnosti i znanja o piću, svaki barmen mora da bude fleksibilan, realan, precizan i skoro uvek u pokretu. Dugi radni sati su pred vama, a vikendi i praznici nisu rezervisani za porodicu, već posao. Konstantno usavršavanje je, takođe, neophodno.