Ishrana nakon izlazaka – evo koje namernice obavezno trebate koristiti

Momak koji jede jaja u tanjiru

Već dugi niz godina uživate u noćnim izlascima, uz odlično piće, muziku i društvo?  Obožavate vikende jer su oni postali sinonim za dobru zabavu koja traje do sitnih sati, međutim, često vam se dešava da u povratku kući volite da svratite do kioska brze hrane ili pekare?

Bez obzira na to da li vam je hrana postala neophodna nakon izlaska ili prosto volite da uživate u svim njenim čarima posle odlično provedene noći, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da imate na umu kada je konzumiranje hrane u kasne sate u pitanju. 

Pre svega, morate da znate koja je vrsta hrane lako svarljiva i odlična posle puno alkohola i šta bi definitivno trebalo da izbegavate, kako ne biste pogoršali svoje stanje i osećali bespotrebnu mučninu. 

Evo koje su namirnice preporučljive nakon noćnog izlaska i velike količine alkoholnih pića.  

#1 Mlečni proizvodi – prirodni lek za mamurluk 

Mleko u bokalu i voćna salata u činiji

Namirnice koje se najviše preporučuju posle noćnog izlaska su kvalitetni mlečni proizvodi koji, zahvaljujući svom sastavu, imaju blagotvorno dejstvo na organizam. Oni su idealni posle konzumiranja pića, jer usporavaju apsorpciju alkohola i pomažu u bržem i efikasnijem trežnjenju. 

Jogurt i kiselo mleko su idealne namirnice jer, zahvaljujući svojim svojstvima, predstavljaju prirodni probiotik koji pomaže u eliminisanju mučnine u stomaku koja nastaje kao posledica prekomerne doze alkohola. 

Pored toga, oni su delotvorni za jačanje imuniteta što je od velikog značaja nakon duge, neprospavane noći, kada je organizam oslabljen i podložan raznim oboljenjima, kao što su prehlade, virusi, bakterije, i tome slično. 

#2 Hrana bogata kalijumom – pravi izbor nakon izlaska

Ukoliko ste popili dosta alkoholnog pića koji je prouzokovao česte odlaske do toaleta tokom večeri, vrlo je verovatno da ste izgubili dosta kalijuma koji je jedan od najvažnijih minerala za sveopšte zdravlje čoveka.

Njegov nedostatak u organizmu prouzrokuje umor, slabost, a ponekad i mučninu koja može da traje i do nekoliko dana. Hrana koja je izuzetno bogata kalijumom jeste: med, kivi, banana, krompir, pečurke, sušene kajsije, pasulj, spanać, avokado, domaći jogurt, razno lisnato povrće, itd. 

Kada se vratite kući nakon noćnog provoda, najbolje je da popijete čašu vode ili limunade sa medom i uzmete neku od namirnica koja sadrži visok procenat kalijuma kako biste nadoknadili njegov nedostatak u organizmu koji može da izazove dosta zdravstvenih problema. 

#3 Domaća supa – najbolja za stomačne tegobe

Mamurluk, između ostalog, podrazumeva i neprijatne, stomačne tegobe koje mogu da se ublaže konzumacijom određenih namirnica. Jedna od najpraktičnijih i najdelotvornijih namirnica je svakako domaća supa koja sadrži dosta minerala, vitamina, natrijuma, elektrolita, odnosno soli, ali i vode koja je neophodna organizmu nakon alkohola i čestog mokrenja. 

Bilo da pravite domaću supu sa povrćem, mesom, rezancima ili bez ičega, jedna činija tople supe će vam biti i više nego dovoljna da vas “povrati” i pomogne da ublažite mučninu i samim tim, lakše i brže zaspite. 

#4 Jaja – odličan izvor blagotvornih kiselina 

Jaja su odličan izbor za mamurluk zato što sadrže aminokiseline cistein i taurin koje pomažu da se toksini u telu brže razgrađuju, posebno onih koji su se u organizmu nataložili zahvaljujući velikoj količini alkohola.

Taurin je takođe delotvorna aminokiselina jer poboljšava rad jetre i čuva je od raznih oboljenja. Kako je jetra organ koji najčešće prvi “stada” od velike količine alkohola. S druge strane, aminokiselina cistein je delotvorna za sprečavanje i ublažavanje glavobolje jer uspešno smanjuje dejstvo acetaldehida, odnosno hemikalije koja izaziva bolove u glavi. 

Voda je najbolje rešenje za mamurluk i efikasan oporavak

Mnoge namirnice sadrže velike količine minerala, vitamina i aminokiselina koje pomažu čoveku da se brzo izbori sa mamurlukom i oporavi nakon noći provedene u klubu. Međutim, najbolje što čovek može da uradi odmah nakon dolaska kući jeste da se dobro napije vode i da legne i odspava, a delotvorne namirnice ostavi za doručak.

Ukoliko brinete o svom zdravlju, vodite računa da u izlascima ne konzumirate alkohol, makar ne u prekomernim količinama, kako biste uvek bili odmorni, sveži, zdravi i puni energije!