Kako odabrati bend za svadbu?

Bubnjevi

Za svečanu atmosferu i dobro raspoloženje prisutnih na svadbi oduvek su bili zaduženi muzičari. Oduvek se znalo da bez muzike nema veselja i zato mnogo pažnje posvetite tokom odabira idealnog benda. 

Dajemo nekoliko smernica kako da izaberete savršen bend za Vaš poseban dan koji će dati svoj doprinos u kreiranju trenutaka koje ćete zauvek pamtiti.

FORMIRAJTE SPISAK POTENCIJALNIH ODABIRA

Hvatanje beleški je važno kada je reč o organizaciji bilo kakve proslave, gde se ubraja i svadba. Na mnogo detalja je potrebno obratiti pažnju, a nije moguće sve odjednom upamtiti – posebno kada treba odabrati najbolji prostor za slavlje, najboljeg eksperta za tortu, najlepšu dekoraciju i najiskusniji bend koji će uveseliti goste. 

Na papir napišite nazive svih bendova za koje ste čuli iz razgovora sa drugim ljudima, istražujući internet, reklamnih materijala poput flajera i bilborda… Krenite nekim redosledom koji Vama odgovara kad nakom popisa počnete vršiti selekciju. Možete kontaktirati jedan po jedan bend i sa strane zapisati sve važne informacije vezane za njih i nakon toga doneti konačnu odluku. 

KRENITE U POTRAGU NA VREME

Organizacija venčanja ne sme biti obavljena ’’na brzinu’’ jer se radi o proslavi novog perioda Vašeg života koji se zauvek pamti. Kao što važi i za ostale stavke na spisku, prilikom organizovanja svadbe neophodno je potražiti odgovarajuće muzičare bar nekoliko meseci ranije. 

Sa bendovima za koje znate da su posebno traženi potrebno je postići dogovor i po godinu dana ranije, posebno ako ste odlučili da pravite svadbu krajem proleća ili početkom jeseni, kada ima najviše zakazanih veselja i svirki. Nemojte doći u situaciju da ne stignete rezervisati dan za nastup željenog benda na Vašoj proslavi, jer nema svrhe ni organizovati veselje ako nema muzike – pogotovo ako očekujete velik broj gostiju. 

BUDITE PRISUTNI TOKOM SVIRKE UŽIVO

Da li je bend savršen za Vašu svadbu najbolje ćete se uveriti ukoliko dođete na njihovu svirku. Obratite pažnju na repertoar, način izvođenja pesama, instrumente i opremu koju poseduju, komunikaciju sa gostima… Svaki ovaj detalj će pokazati koliko su muzičari profesionalni u svom poslu i olakšati Vam konačan odabir. 

Saznajte da li su prisutni na veselju da samo ’’odrade posao’’ ili da Vam se posvete i kroz muziku ulepšaju veselje. Ako niste u mogućnosti da odete na nastup, proverite na internetu da li postoje snimci sa njihovih svirki na drugim svadbama i pregledajte ih.

ZATRAŽITE PREPORUKE

Ako je neko od Vaše rodbine, prijatelja, kolega, komšija ili poznanika u zadnjih nekoliko meseci pravio svadbu, slobodno pitajte kakva iskustva su imali sa bendovima koji su nastupali na njihovoj proslavi posebnog dana. Njihovo mišljenje će sigurno imati uticaj na Vaš odabir. Ukoliko nemate nikog bliskog da Vam da savet i smernice, jednako korisne su i online recenzije. 

Pretražite internet sajtove, forume i blogove gde ćete otkriti preporuke koje bi Vas interesovale. Pročitajte tuđa iskustva da bi bolje razmotrili svoje moguće izbore. Jedna od opcija je i da se učlanite u neku Facebook grupu vezanu za organizaciju svadbi i tamo od članova tražiti preporuke i dodatnu pomoć.

PRVA PITANJA KOJA TREBA DA POSTAVITE

Da bi uopšte došlo do dogovora i pregovora, neophodno je da pitate nekoga od predstavnika benda da li im je rezervisan ili slobodan termin koji Vama odgovara. Ukoliko su slobodni i spremni da gostuju kod vas, upoznajte sastav ekipe, žanrove koje izvode i listu pesama koje najčešće izvode na slavljima. 

Pitajte koliko dugo se ti ljudi bave muzikom i da li možda poseduju licencu za rad i kao takvi dodatno će Vam uliti poverenje i pokazati koliko su ozbiljni i iskusni jer kao takvi će najbolje ispuniti Vaša očekivanja. Da bi se bend što bolje pripremio, opišite kako ste zamislili svadbeno veselje i u kakvom okruženju će se svadba održati. Dogovorite se oko ključnih numera kao što je pesma za prvi ples. 

DOGOVOR OKO REPERTOARA

Bendovi mogu svirati pesme po nekom svom standardnom redosledu i usput ispuniti muzičke želje gostiju što je poželjno da bi veselje bilo što ugodnije za sve. Pojedini muzičari ne žele da ispunjavaju želje prisutnih već imaju svoj repertoar kojeg se uvek drže na svirci.

Vidite da li opus benda odgovara temi proslave i Vašem muzičkom ukusu. Proverite da li su unapred spremni da izvedu željene numere za dolazak mlade u salu, prvi ples, iznošenje torte… 

DODATNI MUZIČKI ANGAŽMANI

Na svadbi dominiraju bendovi kada je u pitanju muzika, ali zašto ne bi učinili proslavu jedinstvenom ukoliko numeru za prvi ples bude izveo gudački kvartet ili torta bude izneta uz pratnju trubača? 

Takođe, nastup benda možete upotpuniti anganžmanom DJ-a kome će se sigurno gosti obradovati – naročito ako među njima ima najviše mladih ljudi.