Kako odabrati kameru za snimanje vloga?

oprema za snimanje

Od početnog blogovanja gde su pisana reč i dobro obrađena fotografija imali najveći značaj, sve popularniji format plasiranja sadržaja je vlogovanje. Vlog je kovanica nastala od reči video i blog, što i jeste najbolji opis ovog posla. Mnogi uspešni blogeri pokrenuli su svoje vlogove koji su njihovom poslu dali novu dimenziju.

Međutm, iza dobro montiranog i sadržajnog vloga stoji utrošeno vreme, trud ali i novac koji treba izdvojiti za dobru opremu. Potrebno je napraviti izbor između različitih tipova kamera. Primera radi,  kada su u pitanju IP kamere, prednost njihovog rada najbolje se vide u obasti video nadzora, ali to ne znači da će odgovarati za snimanje vloga. 

Zato je potrebno da se informišete kakvom kamerom ćete najbolje preneti sadržaj koji želite da plasirate, a mi ćemo pokušati da vam odgovorimo na to pitanje kroz ovaj tekst.

Šta je sve potrebno da kamera ima

Kamera je najvažniji element vloga, bez koga snimanje ne bi bilo moguće, a kako biste izabrali odgovarajući tip kamere, potrebno je da znate šta ćete snimati. Primera radi, ako vodite food blog, mogli biste da snimate kako pripremate određena jela, za šta će vam trebati dobar fokus i zum. Dobra oprema će omogućiti da vaše slike i snimci pariraju materijalima poznatih restorana.

Među najbitnijim stavkama koje vlog kamera treba da ima je autofokus. Osim toga, poželjno je da kamera ima LCD ekran koji možete okrenuti prema sebi, što je prilično važno ukoliko snimate sebe i želite da vidite da li ste centrirani u odnosu na kadar.

Popularni modeli kamera

Stariji Canon 70D ili noviji 80D već dugo važe za neke od  vodećih favorita i idealan izbor za kreiranje videa ali ono što je važno znati je da oni spadaju u skuplji izbor. Oni sa dubokim džepom mogu uzeti i kamere poput Panasonic GH5 i Canon 1DX Mk II koje koriste neki od najpopularnijih vlogera današnjice.

Kao povoljniji izbor na tržištu izdvaja se Panasonic Lumix G7. Kamera je mlađa verzija Panasonic G80/G85, s nešto manje mogućnosti. S opcijom 4K kvalitete videa, sjajnim autofokusom, odličnom dužinom trajanja baterije i  dodatnim mogućnostima, Panasonic G7 je odlična kamera za vlogera koji tek počinje svoju karijeru. 

montiranje videa

Uz dobru kameru potrebna je i dobra oprema

Kamera sama po sebi jeste najvažniji ali ne i jedini element za snimanje vloga. Kako bi kamera neometano funkcionisala potrebno je dodati opremu koja će to omogućiti.

Stativ – stabilnost i lakoća kao primat 

Kada birate stativ biće vam važno da bude stabilan, lagan i da odgovara vašem budžetu. Čak i najlakši stativi mogu postati preteški ukoliko se mnogo krećete i putujete, jer će biti potrebno da ga stalno držite u rukama. 

Stativ koji su mnogi vlogeri isprobali i preporučili je GorillaPod Focus. Ovaj mini stativ može izneti težinu do 5kg što je i više nego dovoljno većini. Najveća prednost je to što je težak samo 750 grama. Dolazi sa kugličastom glavom, što znatno olakšava nameštanje uglova kada težite savršenom kadaru. 

Osim ovih osobina poželjno je da vaš objektiv ima fleksibilan dizajn nogica, odnosno da se mogu slobodno savijati, okretati i da se generalno njima može manipulisati na razne načine, jer to značajno olakšava vaš rad – možete postaviti kameru gde želite i kako želite.

Mikrofon – jasno i glasno prenesite poruku

Većina kamera ima ugrađene mikrofone, međutim, prilikom izrade kamere mikrofon nije u fokusu, te zbog toga i njegov kvalitet često neće biti zadovoljavajući za prirodu vašeg posla. Zato će možda biti potrebno da mikrofon nabavite posebno

Prilikom izbora mikrofona potrebno je da birate one koji se stavljaju  na vrh vaše kamere i povezuju priloženim kablom. Veoma je praktično ako mikrofoni imaju tzv. “windjammer”, koji će smanjiti buku koju pravi vetar.

Memorijska kartica – osigurajte prostor za vaš materijal

Pre nego što počnete da snimate nećete moći da naslutite koliko ćete puta neke stvari morati da snimite, dosnimite, zabeležite. Ukoliko ste do sada samo bavili pisanjem tekstova i obradom fotografija, iznenadićete se koliko će vam memorije biti potrebno za video materijal.

Kada beležite neki značajan momenat vrlo je važno da memorija ne bude stvar koja vas ograničava. Zato pri kupovini kamere odmah regulišite i memorijsku karticu. Njihove cene će zavisiti od memorije kojom raspolažu.

Torba – praktičnost na prvom mestu

I na kraju vam treba torba za kameru u kojoj ćete sve to nositi. Tu je izbor veliki. Vaše preferencije mogu biti različite. Za torbu koja se dobro pokazala među jutjuberima važi Lowepro Flipside 400AW Pro.

Ipak, ovde možete pustiti mašti na volju i kupiti ono što vama odgovara.Ovako opremljeni imaćete sve što vam je potrebno da započnete svoju YouTube karijeru, a ako se ona pokaže kao uspešna i plodonosna opus vaše opreme će se postepeno širiti.