Kako odabrati kvalitetan donji veš?

Veš na žici

Donji veš je deo naše odevne kombinacije koji nije vidljiv javnosti i skriven je od tuđih pogleda. Ali, ovaj deo garderobe nikako ne sme biti zapostavljen. To što ga ne vide drugi, ne znači da treba da bude nekvalitetan i loš. Ipak, donji veš nosimo tokom celog dana.

A ovaj skriveni deo našeg outfita itekako može osećati da se osećamo udobno, prijatno i opušteno.

Pored komfora, čvrstine, oblika kao i zanimljivog dezena, prilikom odabira donjeg veša potrebno je da kao kriterijum uzmemo u obzir i zdravlje. Ipak smo u donjem vešu ceo dan, te moramo da mislimo na održavanje higijene intimne zone. Ponekad, bitno je da donji veš vidite, dotaknete, međutim kad pronađete oblik i materijal koji vam odgovara, možete i da kupite kvalitetan donji veš online.

U nastavku teksta predstavićemo vam kako da prepoznate i izaberete kvalitetan donji veš i koji materijal je najbolji za vas i vašu kožu.

#1 Prirodni materijali za bolju higijenu

Najbolji način za prepoznavanje kvalitetnog donjeg veša jeste materijal od kojeg je on napravljen. Smatra se da je najbolje da se nosi donji veš koji je napravljen od prirodnih materijala.

Jedan od najviše korišćenih materijala u tekstilnoj industriji jeste pamuk.

Pamuk

Pamuk se najviše koristi jer se pokazao kao kvalitetan materijal koji dozvoljava koži da diše. Pamuk je udoban, komforan i prilično jednostavan za održavanje. Lan ili svila su takođe prijatni, ali su malo teži za održavanje i osetljiviji su. Mnogo lakše se mogu oštetiti.

Pamuk se najviše koristi u izradi donjeg veša zbog higijenskih razloga. S obzirom da je jednostavan za održavanje, pamuk može da se iskuvava i pere na visokim temperaturama koje ubijaju bakterije. Samim tim, to njegovo svojstvo utiče na dobru higijenu intimne zone.

A intimna zona je vrlo povoljna za razvoj gljivica i bakterija, te je pamuk pravi odabir zbog mogućnosti kože da diše, a i zadržava višak tečnosti, te štiti intimnu zonu od kontakta sa njom.

Pored svih prethodno nabrojanih prednosti i svojstava, pamuk takođe ima i još jednu vrlo bitnu prednost. On je hipoalergijski materijal, što znači da se kod jako malog broja ljudi na svetu javlja alergijska reakcija na pamuk. Zbog toga se i koristi u medicinske svrhe(gaze, zavoji, pelene).

Bambus

Bambus se u poslednje vreme sve više koristi za izradu donjeg veša. Mana donjeg veša koji je izrađen od ovog prirodnog materijala jeste viša cena nego kada je u pitanju pamuk, ali pogodnosti su mnogobrojne. Bambus ima mnogo sličnih karakteristika kao i pamuk.

Bambus sadrži jedinstven antibakterijski i antiseptički bioagent. Što znači da se veliki procenat bakterija koji dođu u kontakt sa donjim vešom koji je napravljen od bambusa uništava prirodnim putem.

Pored toga, bambus čak ima i veću moć upijanja od pamuka. Veš se ne lepi za kožu jer se višak znoja uvek pouzdano uklanja. A pored toga, ima moć apsorbovanja vlage, te daje vašoj koži da diše čak i u toplim letnjim danima.

Bambus zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima apsorbuje neprijatne mirise, te vam pruža veliki komfor čak i ukoliko donji veš nosite duži vremenski period.

A bambus je takođe obnovljiv resurs, a vlakna su u prirodu 100% razgradljiva. Kada pogledamo sve faktore, ipak za kvalitetan donji veš je potreban prirodan materijal.

#2 Vodite računa o načinu izrade i sastavu

Pored materijala od kojeg je izrađen donji veš, potrebno je da proverimo i njegov način izrade. Kad se radi o pamuku, najbolji je onaj koji je izrađen od 100% finog pamuka, ali možete se i odlučiti za onaj koji ima mali procenat elastina radi dodatne rastegljivosti.

Detalji kao što su čipke i ostali dodaci koji utiču na vizuelni momenat, ne utiču na kvalitet donjeg veša. Ali, pazite, kod odabira kvalitetnog donjeg veša, bitan je i način izrade. Bitno je da se pamuk ne tretira dodatnim hemijskim supstancama.

Organski pamuk je pamuk koji je uzgajan na zdravom zemljištu, koje nije tretirano dodatnim hemikalijama. I takav obran pamuk predstavlja održiviji način proizvođnje i ne ostavlja negativan uticaj na planetu. Ovaj pamuk jeste skuplji, ali je korišćenje sigurnija i bolja opcija.

Donji veš izrađen od prirodnih materijala jeste idealan za svakodnevnu upotrebu, pruža vam udobnost, brine o vašoj koži, kao i higijeni. Ali, u posebnim prilikama možete da koristite i donji veš od nekih drugih materijala kao što su svila, viskoza i čipka.

Ali, dok god ove materijale ne koristite u svakodnevnoj upotrebi, vaša koža i intimna zona će vam biti zahvalni.

Pored prirodnih materijala, ono po čemu još možete prepoznati kvalitetan komad donjeg veša jeste po autentičnoj estetici ili ručnom radu koji vam govori da je u taj komad garderobe uloženo znanje i vreme.

Materijal za veš

Razvoj tekstilne industrije

Sa razvojem tekstilne industrije, razvijaju se i materijali, kao i razgradivost istih. Od nedavno je napravljen i veš koji se ne mora prati.

Kada je u pitanu istorija donjeg veša i razvoj tekstilne industrije, ono što je zanimljivo je to da je prvo napravljen muški donji veš. U srednjem veku muškarci su nosili donji veš koji podseća dosta na bokserice kakve ih danas imamo prilike videti, ali bile su duže i pričvršćene za struk.

U tom periodu, nije se smatrala da je ženama potrebno bilo šta da pokriva intimnu zonu, sem garderobe koju su već nosile. Prvi donji veš koji je napravljen za žene jeste u stvari korset, čija je svrha bila da se podignu grudi, a stomak učini ravnim. Korset nije imao nikakvu prednost za intimnu regiju.

Tek u 19. veku su se pojavile gaćice za žene koje su više izgledale na pantalone nego na gaćice. Ima su dve nogavice i vezale su se u struku kako ne bi spadale.

Današnji donji veš se ipak razlikuje od onog pređašnjeg, po obliku, udobnosti, materijalima i izradi. Ali, to je ipak bio dug put. Možete li da zamislite da pre samo nešto više od 2 veka, nije postojao donji veš za žene?

Iako mnogi ne daju značaj tome, ali kvalitetan i udoban donji veš je itekako bitan. Nadamo se da smo vam pomogli i dali odgovore na neka vaša pitanja vezana za kvalitet donjeg veša, ukoliko ste ih imali.

Za još zanimljivih članaka, pročitajte odeljak magazin na našem portalu.