Kako renovirati kuhinju sa ograničenim budžetom

Voće na kuhinjskom elementu

Za renoviranje generalno važi pravilo da je skupo i da pored velike količine novca iziskuje i dosta vremena, napora, ali i izgubljenih živaca. Slično može biti i sa renoviranjem kuhinje, a neki od razloga za renoviranje kuhinje su oronulost same prostorije, potreba za većom kuhinjom, povećanje vrednosti stana pre prodaje, ili samo jednostavno želja za nekom promenom.

Međutim, ne mora baš uvek da bude tako i ne mora baš svako renoviranje da zahteva mnogo novca. Naprotiv! Dovoljno je da pažljivo pristupite tom problemu i pre realizacije dobro promislite o celokupnom procesu. 

Čak i male promene su dovoljne da osvežite svoju kuhinju, a pritom na njih ne morate potrošiti mnogo novca. Pažnju treba da posvetite detaljima, jer oni utiču na ukupni utisak više nego što mislite. Zato, ukoliko želite da svojoj kuhinji date potpuno novi izgled brzo i bez prevelikih troškova velikog renoviranja, za to postoji nekoliko mogućnosti. 

Evo nekoliko ideja koje mogu biti veoma efikasne, a uz to su i relativno jeftine.

#1 Nabavite nove kuhinjske aparate

Iako kupovina novih kuhinjskih aparata zvuči skupo, to ne mora da bude tako, pre svega ukoliko pametno odaberete šta je neophodno da se promeni. Uostalom ne moraju svi aparati da se promene u prvoj turi, sasvim je u redu da se time bavite duže vremena, odnosno da kad god ste u mogućnosti nabavite neki od korisnih kuhinjskih aparata. 

Da biste još više uštedeli kuhinjski aparati se mogu lako kupiti online, a time sebi dodatno štedite i vreme koje biste potrošili lutajući od prodavnice do prodavnice u potrazi za željenim uređajima. 

Novi kuhinjski aparati ne samo da će imati vizuelni doprinos, već će i umnogome olakšati obavljanje kuhinjskih poslova. Na taj način ćete sebi značajno ulepšati vreme koje provodite u ovoj prostoriji. 

#2 Promenite boje na zidovima 

Vaša kuhinja može dobiti potpuno nov i svež izgled samo ukoliko zidove i plafon okrečite novom bojom. Naizgled mala promena, u velikoj meri može da ostavi potpuno drugačiji utisak na vas prilikom boravka u kuhinji. 

To posebno dolazi do izražaja ukoliko kuhinje nisu dugo vremena krečene, pa se na njima sada nalazi neka zastarela, demode boja. Pravo je vreme da je oplemenite nekim prijatnim nijansama koje će uneti vedrinu u prostor. Pored nove boje na zidovima, slike takođe mogu brzo dovesti vašu kuhinju u 21. vek.

#3 Postavite novu rasvetu u kuhinji

Još jedna odlična ideja za brzo renoviranje kuhinje i uvođenje novog stila jeste zamena osvetljenja. Ako promenite stari luster i stare lampe i zamenite ih nekim uzbudljivim i modernim LED svetiljkama, sigurno je da će promena biti i više nego uočljiva. 

Ovaj jednostavan korak može napraviti drastične promene u staroj kuhinji i tako joj dati posebnu draž i svežinu koja je neophodna. 

#4 Obojite kuhinjske elemente u nove boje

Sigurno je da će vam posle nekog vremena dosaditi boje na kuhinjskim elementima, te savetujemo da promenite nešto, a kako biste uštedeli dovoljno je da promena bude samo na vidljivim delovima, kao što su recimo vrata. Pored farbe koja će doneti sasvim novi izgled kuhinjskim elementima, možete izabrati i gotove šablone, nalepnice, koje će u potpunosti oplemeniti vašu kuhinju.

Takođe, možete potpuno ukloniti vrata i uživati u novom “otvorenom” pogledu iz kuhinjskih elemenata. Još jedan odličan način da dodate moderan izgled vašoj kuhinji, jeste uklanjanje vrata na elementima i njihova zamena staklenim delovima. Unutar kuhinjskih elemenata možete ugraditi rasvetu koja će stvoriti divnu i toplu atmosferu.

#5 Zamenite podove u svojoj kuhinji

Stvar koja takođe može da pomogne da oplemenite prostor u svojoj kuhinji jeste zamena poda, a posebno ukoliko je pod u vašoj kuhinji dotrajao i nije reprezentativan. Iako su za kuhinje najbolje rešenje keramičke pločice, pod možete prekriti i laminatom

Laminat se često koristi prilikom renoviranja, pre svega jer nije skup, a uz laminat je veoma jednostavan za nameštanje. Nova boja poda će značajno promeniti izgled vaše kuhinje.

#6 Kupite novo posuđe

Nova činija, šerpa, set tanjira ili escajg iako na prvi pogled deluju beznačajno, mogu da daju neverovatan osećaj promene. Kada na sto iznesete novo posuđe, odjednom ćete dobiti želju da i druge stvari popravite i osvežite. Ako trenutno nemate uslova za to, bar ćete uživati za stolom tokom obroka.

Osim toga, ako naiđete na jeftin, a zanimljiv stolnjak ili ukrasne podmetače, dok kupujete posuđe, onda će definitvno uživanje biti kompletno. Zamenite i sve stare isflekane krpe za sudove, jer u novom, osveženom ambijentu za njih ne bi trebalo da bude mesta.

Važno je istaći da mnoge stvari koje se tiču renoviranja kuhinje ne morate kupiti i istrošiti se na njih. Za mnoge stvari dovoljno je da uložite malo kreativnosti i mašte i svojim rukama možete udahnuti potpuno novi život starim komadima i umetnošću oživeti stvari koje imate u svojoj kuhinji. Osim toga, uvek obraćajte pažnju na detalje, jer u njima je čar i čak i mala promena može učiniti da vaša kuhinja zablista kao nova.