Koji su najčešći razlozi za napuštanje trenutnog zaposlenja

Žena na poslu

Poslednjih godina promena posla je postala učestalija pojava kojoj pribegavaju mnogi. Današnje tržište rada se znatno razlikuje od nekadašnjeg i bogato je najrazličitijim ponudama, stoga je i želja za promenom karijere izraženija nego pre. Razlozi za ovakvu odluku mogu varirati od uslova koje imamo na trenutnom radnom angažmanu, pa do privatnih situacija u kojima se nalazimo, a koje neminovno utiču i na naš posao. Pomisao na napuštanje radnog mesta najčešće izaziva neprijatnost i neizvesnost, budući da nikada ne možemo biti potpuno sigurni da li će nova prilika ispuniti sva očekivanja koja imamo. 

Međutim, trpeti nezadovoljstvo i boraviti u okruženju koje nas više ne ispunjava može nas udaljiti od uspešne karijere, a samim tim i opšteg zadovoljstva.  Saznajte koji su najčešći razlozi za napuštanje radnog mesta i na vreme prepoznajte kada je trenutak za promenu pravca karijere. 

Stagnacija

Došli ste do tačke vrhunca i smatrate da vašim poslovnim angažmanom ne možete da postignete napredak i bolje se pozicionirate u trenutnoj firmi. Ovo je veoma česta pojava među zaposlenima, a posledica svega toga jeste gubitak produktivnosti i energije. Čini vam se kao da ste stigli do prezasićenja, a kompanija ne pronalazi rešenje da vas motiviše i vrati na kolosek. Nedostaju vam izazovi, želite da se dodatno edukujete i proširite vidike, ali niste još uvek dobili pozitivnu reakciju od nadređenih. Svaka uspešna karijera podrazumeva napredak i konstantno učenje, pa je sasvim prirodno da težite ka zdravim promenama. Ovo je i više nego dovoljan razlog da se okrenete novim prilikama i pronađete okruženje u kome ćete se osećati motivisano i ispunjeno. 

Muškarac za stolom
Image by rawpixel.com

Nezadovoljavajuća plata

Finansijska nadoknada za rad predstavlja jedan od najvažnijih faktora koji utiču na uslove na poslu. Ujedno predstavlja i najčešći razlog za napuštanje određenog radnog mesta. Adekvatna stimulacija svojih zaposlenih je osnovna stavka svake uspešne kompanije, čime se pokazuje koliko zapravo firme cene uložen rad i trud. Sasvim je logično da kada ona izostane, javlja se nezadovoljstvo i želja za promenom posla. Ne želite da radite za nekoga ko ne ceni vaš trud i odbija da vas nagradi za postizanje uspešnih rezultat i kreiranje dobrog imidža kompanije. Današnje tržište rada nudi mnoštvo različitih ponuda, stoga ne gubite vreme i proverite koji oglasi za posao imaju najbolje uslove i odgovaraju vašem profilu. Pronađite nekoga ko će ceniti vaš rad i pređašnje bogato iskustvo koje imate. 

Loša radna atmosfera

Kolege i timski rad su integralni deo svake kompanije i predstavljaju svakodnevnicu svakog zaposlenog. Saradnike ne možemo da biramo, pa je sasvim očekivano da možda nismo u mogućnosti da sa svakim od njih ostvarimo odličnu komunikaciju. Međutim, ukoliko se sve češće dešava da menadžer bude neprijatan prema vama ili drugim kolegama, da sa najbližim saradnikom nikako ne možete da pronađete zajednički jezik – pritisak i nezadovoljstvo će biti izraženiji. Fukcionisanje u ovakvoj atmosferi vremenom postaje veliko opterećenje, a vi imate sve manje motivacije i udaljavate se od radnih obaveza, jer ne želite da budete u takvom okruženju. Ovo je sasvim legitiman razlog da potražite novo radno okruženje i boravite u zdravijoj atmosferi

Preseljenje i drugi privatni razlozi

Određene životne situacije i značajni događaji poput preseljenja ili rođenja deteta mogu uticati na odluku da promenimo posao. Iako one nisu u uskoj vezi sa uslovima na trenutnom radnom mestu, jesu dovoljno jaki da nas navedu da razmislimo o drugačijem pravcu karijere. Napuštanje grada u kome boravimo zbog visokih troškova života ili prelazak u mirnije okruženje, jer želimo da u seoskoj sredini odgajamo dete jesu veoma česti razlozi zašto neko želi da napusti posao. 

Nedefinisano radno vreme

Nedostatak slobodnog vremena je danas uobičajena pojava sa kojom se gotovo svi zaposleni susreću. Sastanci van radnog vremena, “hitni” zahtevi koji moraju odmah da se reše postali su svakodnevnica mnogih, a definicija o radnom vremenu se negde izgubila. Očekivanja koje porodica i prijatelji imaju nemoguće je ispuniti, te se javlja sve veći pritisak, kako od bliskih ljudi sa jedne strane, tako i od nadređenih sa druge. Ovakav način života nije održiv i pre ili kasnije će doći do trenutka pucanja i urušavanja svega što ste izgradili. Balans između posla i privatnog života je ključna stavka svakog uspešnog pojedinca, stoga potražite okruženje gde će se poštovati vaše slobodno vreme. 

Svrha posla je da nam donese sigurnost, ispuni nas pozitivnom energijom i unese smisao u našu svakodnevnicu. Kada jednom prestane da vrši svoju ulogu, shvatićete da je došao trenutak za promene u karijeri.