Korisni saveti i preporuke za čuvanje psa u stanu

Pas koji spava u stanu

Planirate da u vašem stanu napravite mesto za malo krzneno biće? 

Ukoliko ste rešili da udomite ili kupite psa, o njemu se odgovorno starate i u potrazi ste za korsnim savetima za život sa psom u stanu – na pravom ste mestu.

Nastavite da čitate naš tekst i saznajte šta vam je sve potrebno pre nego što pas dođe u stan, kako da izbegnete grickanje kablova i grebanje nameštaja, ali i druge važne informacije koje će vam biti korisne za suživot sa psom!

Nabavite neophodnu hranu i opremu za boravak psa u stanu

Pre nego što ljubimac svojim malim šapama kroči u vaš stan, važno je da životni prostor adekvatno opremite za njega. Pre svega hrana, ali i kvalitetna oprema za pse neizostavan su deo kućnog inventara svih vlasnika pasa. 

Na samom početku važno je nabaviti hranu u skladu sa potrebama i uzrastom psa – vaš ljubimac treba da unosi neophodne nutrijente kako bi bio veseo, zdrav i srećan.

Zatim su vam potrebne činije za hranu i vodu, povodac, ogrlica, igračke za pse, posebno ukoliko je vaš novi prijatelj veselo štene koje obožava igru. Potom možete odabrati mekanu ležaljku ili krevet za pse, opremu za četkanje i održavanje higijene psa i slični dodaci. 

Ukoliko imate druge ljubimce, ili uočite da je novi četvoronožni prijatelj uplašen pri dolasku, i u stanu traži prostor da se sakrije, onda su ograde za izolovanje psa u određenom vremenskom periodu idealna opcija za vas. 

Kada odabrani prostor pregradite kvalitetnom ogradom, štene će se osećati sigurnije i lakše upoznati novu sredinu i ostale članove domaćinstva. Isto tako, ova oprema poslužiće vam u situacijama kada je jedan ljubimac bolestan, kako bi se sprečila mogućnost širenja zaraze. 

Izuzev neophodne opreme i hrane, važno je da i stan opremite za dolazak ljubimca, lomljive predmete podignete na više pozicije, zaštite utičnice i kablove, kao i predmete oštrih uglova, posebno ukoliko se radi o staklenim stolovima. 

Na vreme dresirajte ljubimca 

Svi volimo svoje ljubimce. 

Ali kada nekoliko dana zaredom uočite mokar pod, raskomadane papuče, pocepanu odeću ili čak izgrižen kabl, sigurno je da niste najsrećniji. 

Zato je važno odmalena dresirati ljubimca i naučiti ga poželjnim, a eliminisati nepoželjna ponašanja u stanu, ali i na otvorenom.

Kako?

Pojedine rase pasa veoma lako se dresiraju i uče osnovnim pravilima ponašanja poput obavljanja nužde na peleni, a potom i napolju, kao i raznovrsnih komandi. Ukoliko se prvi put nalazite u ulozi vlasnika pasa, onda su rase poput zlatnog retrivera, labrador retrivera, pudle i border kolija sjajan izbor za vas. Pre nego što se odlučite za kupovinu ili udomljavanje psa, obavezno se informišite o njegovom karakteru i pronađite odgovor na pitanje – da li je odabrana rasa psa pogodna za stan.

O čemu treba da vodite računa prilikom dresiranja? 

Učenje psa dobrim navikama izvodi se po principu nagrađivanja dobrih modela ponašanja. Tokom dresure psa ne smete udarati ili vikati na njega, jer na taj način postižete negativan efekat, te je moguće da ljubimac često bude u strahu, a pritom ne nauči ništa novo. 

Loša ponašanja trebalo bi “kazniti” kratkim i jasnim ne i prekinuti sve što ste do tada radili sa ljubimcem. Vremenom, kada pas shvati da posle određenog ponašanja sledi nagrada, a nakon nekog drugog kazna, neželjena ponašanja postepeno će nestajati.

Ovaj model trebalo bi da primeniti u situacijama koje neretko zadese neiskusne vlasnike pas – kada pas grize nameštaj i uništava pokućstvo, ne sluša komande i često obavlja nuždu u vašem domu.

Na početku, dok je još štene, za učenje obavljanja nužde na jednom mestu, a potom i napolju biće vam potrebne već pomenute pelene za pse. 

Iako deluje veoma izazovno, kada se postavite kao autoritet i redovno nagrađujete psa za dobra ponašanja, stan neće biti njegovo igralište, a vaš nameštaj ostaće čitav. Ipak, ukoliko vam se čini da se ne snalazite najbolje u ulozi dresera, ili ste vlasnik rase koja nešto teže uči, potražite pomoć profesonalaca i na efikasan način vaspitajte vašeg četvoronožnog prijatelja!

Redovno šetajte ljubimca

Još jedan detalj na koji nijedan odgovorni vlasnik psa ne sme da zaboravi jeste njima omiljena – šetnja! Psi obožavaju aktivnosti na otvorenom, mnoge rase vole da se druže sa drugim kućnim ljubimcima, istražuju okolinu ili uživaju u zajedničkim aktivnostima sa vlasnikom.

Tokom odrastanja šteneta, postepeno ćete se navikavati na njegove potrebe, te u skladu sa tim, izdvojite vreme za šetanje. Rase kao što su labrador, rotvajler i kane korso zahtevaju čak i višesatnu dnevnu šetnju, dok je manjim rasama poput francuskog buldoga, potrebna kraća šetnja. 

Redovno šetanje pomoći će ljubimcu da izbaci energiju, učiniće ga srećnim i smanjiti mogućnost neželjenih ponašanja u stanu.

Poklonite mu pažnju i učinite da se oseća sigurno u novoj sredini

Čuvanje psa u stanu

Još jedna stavka koju ne smemo izostaviti je naravno – ljubav!

Poznato je da psi svojim vlasnicima pružaju neizmernu ljubav, privrženi su, lojalni i uvek uz svoje najbolje prijatelje. 

Istom merom bi svaki odgovorni vlasnik trebalo i da im vrati. Prilikom ulaska u novi dom, pas se može osećati nesigurno, biti uplašen, možda pomalo i agresivan. 

U situacijama privikavanja na novu sredinu važno je biti strpljiv. 

Vaša uloga kao njegovog novog vlasnika jeste da mu poklonite pažnju na neposredan i ne previše napadan način. Vremenom, kućni ljubimac će se oslobađati sve dok vam u potpunosti ne pokloni svoje poverenje. 
Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan, a da ste pre svega naučili nešto novo, te da ste sada spremni da se upustite u avanturu života sa psom u stanu. Srećno!