Kratka istorija klabinga: Kako se noćni život razvijao decenijama

Noćni život

Za mnoge mlade ljude širom sveta, prva poseta noćnom klubu je obred prelaza i inicijacije u odraslo doba. Ali nisu samo zabava, ples i veselje učinili noćne klubove tako važnim društvenim i kulturnim institucijama u savremenom svetu. U stvarnosti, noćni klubovi imaju složenu istoriju koja je puna neočekivanih obrta.

Danas se nalazimo u eri kada su noćni klubovi sveprisutni i hiperkomercijalizovani. U stvari, klubovi su postali veoma čest prizor u pejzažu našeg noćnog života, a možete ih videti na neočekivanim mestima kao što su hoteli i kazina, gde ćete čuti glasne zvuke džekpota u kombinaciji sa basom elektronske gitare.

Dok kazina i noćni klubovi tradicionalno nikada nisu bili spojeni, ove kombinacije su danas sve češće. Da vidite kako se istorija klubova razvijala tokom godina, pročitajte ostatak našeg teksta.

Istorija noćnih klubova od 1940-1970 – kako je sve počelo

Veoma je teško utvrditi poreklo noćnih klubova, a veliki deo ove teškoće je povezan sa činjenicom da ne znamo kako da definišemo i okarakterišemo klubove za početak.

Ako odlučimo da noćni klub definišemo kao noćni klub koji služi alkoholna pića i pruža nam prostor gde možemo da igramo, onda su noćni klubovi u nekom obliku već stotinama godina.

Međutim, ako ih definišemo kao prostore koji, pored svega navedenog, angažuju di-džejeve, poput modernog splava Uzbuna – ova istorija ima mnogo pliće korene. Uprkos ovim poteškoćama, opšte je prihvaćeno da poreklo modernog noćnog kluba ima svoje korene u balskim salama kasnog 19. i početka 20. veka.

Na kraju su se pojavila i druga muzička plesna mesta, a neki od njih su svakako džez klubovi. Sledeća evolucija noćnog kluba dogodila se tokom 1940-ih i 1950-ih kada je kultura mladih doživela posleratnu eksploziju.

Do 1970-ih, diskoteke su se proširile na mnoge delove sveta i sve više su zamenjivale tradicionalne plesne sale. Naime, tada su di-džejevi počeli da budu sve značajnija figura u svetu noćnih klubova

Razvoj kluba od 1980. godine – kako je tekao dalji razvoj

Inovacije u tehnologiji su takođe bile važne u doprinosu ovom razvoju, omogućavajući pružanje muzike bez potrebe da se oslanjate na bendove koji sviraju uživo. Ovo je dalje dovelo do toga da noćni klubovi postaju sve više internacionalna mesta sa muzikom iz celog sveta.

Savremena klupska kultura kakvu danas poznajemo, međutim, počela je da se ozbiljno pojavljuje tokom 1980-ih i ranih 1990-ih, kada su noćni klubovi postali važan deo kulture mladih. Ipak, popularizacija klubova imala je svoje pozitivne i negativne slike.

S jedne strane, popularizacija noćnih klubova je doprinela povećanju broja ovih prostora. S druge strane, postavši tako popularni, mnogi noćni klubovi su posle izvesnog vremena okarakterisani mejnstrim mestima, jer su ih svi posećivali svaki dan.

Najvažnije je napomenuti da je oko 1980-ih i 1990-ih počeo da se pojavljuje klasični „zvuk“ noćnog kluba. Inspirisana industrijskim zvucima gradova u kojima su se često nalazili noćni klubovi, muzika koja je svirala u njima je jedinstveno održavala moderno doba.

DJ u klubu

Kako je muzika putovala svetskim metropolama krajem 20. veka

Hiperindustrijalizovani urbani pejzaži poput Čikaga i Detroita bili su pioniri haus i tehno muzike 1980-ih, zajedno sa Berlinom koji je bio epicentar elektronske muzike prethodne decenije.

Na kraju su ovi urbani zvuci uspeli da se probiju na evropsku scenu. Mesta poput Berlina i Londona počela su da razvijaju moderan oblik scene noćnih klubova. Pored ovih metropola, Mančester se odlično pokazao u ovoj ulozi.

Snažna modernizacija je uticala na to šta se čuje u određenom trenutku na kojim mestima.

Politički uticaji na razvoj moderne muzike

Kombinacija političkih, društvenih i kulturnih preokreta do kojih je došlo 1980-ih dovela je do kulminacije kontrakulturalne strane kulture noćnih klubova, zbog rejva koji je potpuno zavladao scenom. Međutim, rejv scena je izazvala oštar odgovor nadležnih, jer su organizatori krenuli da sami zauzmu napuštene prostore i organizuju žurke.

Ono što je zanimljivo jeste da je ovu kontrakulturalnu, visoko politizovanu stranu kulture noćnih klubova na kraju pratila hiperkomercijalizacija. Od kasnih 1990-ih pa nadalje, elektronska muzika je prošla kroz period intenzivne mejnstrim komercijalizacije.

Ova količina komercijalizacije dovela je do toga da se scena noćnih klubova prebaci iz industrijalizovanog okruženja Berlina i Mančestera u mediteranske pejzaže kao što je Ibica. Od tada do danas klupska scena je imala period opadanja, ali je danas i dalje veoma jaka, te i dalje postoje razni tipovi izlazaka.

Od ranih 2000-ih do danas, broj lokacija noćnih klubova se neznatno smanjio, ali su digitalna revolucija i pojava interneta doveli do njegovog ponovnog povećanja. Pratićemo i saznaćemo šta će biti dalje. Šta god da se desi, jasno je da će noćni klubovi uvek ići u korak sa vremenom.

Nadamo se da ste uživali u našem tekstu o istoriji razvoja klupske scene i da ste iz njega mogli mnogo da naučite!