Krema za lice sa SPF-om je obavezna tokom sunčanih dana

Devojka na plaži

Tokom proleća lice nam je gotovo neprekidno izloženo suncu, zato, s prvom pojavom vrelih dana, potrebno je u negu uključiti kreme sa zaštitnim faktorom. Ljudi svetlijeg tena obično više brinu o svojoj koži jer su osetljiviji i desi se da lako pocrvene. Međutim, nega i zaštita je potrebna svim tipovima kože i zato krema za lice sa SPF-om predstavlja broj 1 za svakoga.

Ukoliko ne vodimo brigu o licu i ne nanosimo kreme sa odgovarajućim faktorom baš pred svaki izlazak na sunce, rizikujemo da nam se stvore opekotine, promena pigmentacije i fleke koje je teško skinuti, zatim veoma izražene bore, a mogu se javiti ozbiljnija oboljenja kože poput raka.

Krema za lice sa zaštitnim faktorom je garant da nam je koža bezbedna, a pored toga treba nositi šešir i izbegavati sunce u preporučenim periodima (11-15 časova).

Kod odabira krema za zaštitu lica javljaju se mnoge nedoumice, a neretko se dešava da pogrešno procenimo i kupimo neodgovarajuću. Zato ćemo najpre da prodiskutujemo o tome šta je spf uopšte i zašto nam je krema za lice sa zaštitnim faktorom neophodna tokom čitavog proleća i obavezno leta.

Šta je spf i koji je značaj brojeva istaknutih na pakovanjima krema za sunčanje?

Pri kupovini krema za sunčanje, ne mislimo mnogo o tome šta je spf zapravo i kolika istraživanja su potrebna da bi se pravilno odredio faktor zaštite ljudske kože od sunca.

SPF je oznaka za zaštitni faktor koji sprečava UV zračenje i njegov štetni uticaj na našu kožu. Broj koji je na pakovanju naznačen obeležava koliko intenzivno nas ta krema štiti do sunca, ali ne i koliko dugo.

Da bismo bolje razumeli šta je spf, najbolje je pretočiti broj spf-a u broj puta koliko smo zaštićeni sa kremom u odnosu na to kad je nemamo na sebi. Tačnije, kreme sa faktorom 30 nas štite 30 puta više nego kad nemamo kremu na licu, faktor 50 čak 50 puta više nego bez kreme, i tako redom.

Krema za lice sa zaštitnim faktorom – kako odabrati pravu?

Kao i tokom čitave godine, kremu za lice koja će nas štititi od sunca treba birati isključivo prema tipu kože. Na tržištu se nalazi čitav spektar krema, od onih lakših i hidratantnih za problematičnu kožu do onih masnijih i jačih za suvu i iritiranu.

Osnovna podela je na hemijske i mineralne kreme. Hemijske upijaju sunčeve zrake i štite nas od UV zračenja, a mineralne kreme stvaraju beli zaštitni sloj na koži koji reflektuje svetlost i ne dopušta prodor sunčevih zraka.

Za osetljivu kožu koja lako pocrveni, preporučuju se mineralne, dok su za mešoviti tip i tamniji ten podesne kreme sa hemijskim dodacima.

Prema ovim opštim odrednicama, lako ćete odabrati najbolji spf za lice, a na ovoj online apoteci možete pronaći svu moguću negu za ovo leto.

Najbolji spf za lice

Ne treba nam posebna nauka da bismo zaključili da je najviši faktor zapravo najbolji spf za lice. Koža lica je posebno osetljiva i zato treba birati kreme sa zaštitnim faktorom 50.

Ukoliko i tokom vrelih letnih dana ne možete da zaobiđete šminkanje, odličan izbor su tonirane kreme koje daju ujednačen i blistav izgled a ipak štite od sunčevih zraka.

Konsultujte se sa dermatologm i odaberite onu koja štiti od UVA i UVB zračenja, doprinosi elastičnosti i pomaže koži da konstantno obnavlja svoje kapacitete za hidrataciju.