Letovanje 2020. – saveti i preporuke usled aktuelne situacije

Pogled na primorje

Koža boje cimeta, slana voda i pesak na nogama su svima omiljeni atributi leta. Nažalost, 2020. je imala nešto potpuno drugačije na umu. Usled pandemije virusa COVID-19, mnoge države su zatvorile svoje granice za strane državljane što je mnoge ostrašćene turiste širom sveta ostavilo uskraćenim za svoj omiljeni hobi a milione ugostitelja primoralo da rastegnu svoje finansijske zalihe od prethodne sezone. 

Iako kraj pandemije još uvek nije ni na vidiku, mnoge države, naročite primorske sa atraktivnim destinacijama za letovanje, su odlučile da svoje granice ipak otvore za turiste kako bi bar na kratko ljudi širom sveta osetili čarolije leta. 

Ove vesti su širom otvorenih ruku dočekali i turisti i ugostitelji, a i turisti širom sveta imaju dodatan razlog za slavlje jer ove godine su cene apatmana povoljnije čak i u najekskluzivnijim letovalištima.

Zbog toga smo pripremili nekoliko praktičnih saveta i preporuka koji će vam pomoći da uživate u letu ali i da ostanete sigurni i zdravi usled aktuelne situacije.

Izbegavajte javni prevoz 

Javni prevoz bilo da je drumski, brodski ili zračni, iako veoma praktičan, može biti pravo leglo zaraze čak i u slučaju da nema pandemije. Iako je akcent državnih vlada širom sveta na higijeni i održavanju čistoće, površine u javnom prevozu dnevno dodirnu hiljade ljudi. Nažalost ni činjenica da su iste napravljene uglavnom od materijala na kojima virusi mogu preživeti nešto duže nego inače, uglavnom od metala ili plastike, ne olakšava situaciju. 

Loša strana je što privatno prevozno sredstvo može biti veliki finansijski izazov za mnoge turiste. Sa cenama goriva koje rastu iz meseca u mesec i raznim troškovima održavanja, sam prevoz do letovališta može koštati čitavo bogatstvo. 

Međutim, zdravlje i sigurnost nemaju cenu. Zbog toga se potrudite da se ovog leta, ukoliko je moguće, maksimalno oslonite na privatno prevozno sredstvo. 

Socijalno distanciranje ne podrazumeva izolaciju

Pogled na žurku na plaži

Socijalno distanciranje ne podrazumeva izolaciju ali ni ne znači da bi trebalo da posećujemo klubove, pretrpane restorane ili bilo kakve događaje na zatvorenim prostorima bez adekvatne ventilacije.

Iskoristite 2020. godinu da više vremena provedete sa porodicom i najužim krugom prijatelja i uživajte u provodu na svežem vazduhu, žurkama na otvorenom i restoranima u prirodi.

Iskoristite priliku da istražite nove destinacije

Pandemija COVID-19 virusa nas je naterala da dobro razmotrimo svaku odluku, od najbanalnijih sve do ozbiljnih. Sa druge strane, pruža nam i priliku da steknemo nova iskustva i istražimo destinacije na koje u suprotnom možda ne bi ni obratili pažnju.

Zato ovog leta izaberite nešto drugačije od onoga na šta ste navikili. Bilo da izaberete veliki turistički grad ili neku alternativnu opciju letovanja. Nesumnjivo ćete se vratiti sa odmora puni utisaka a mnogi će možda otkriti i novo omiljeno letovalište

Imajte obzira prema osetljivim grupama

Korona virus je veoma zarazan, na svu sreću, veliki broj ljudi, uglavnom onih sa jakim imunim sistemom, oseti veoma blage simptome COVID-19 bolesti ili ih ne oseti uopšte. Svakako nam to ne daje za pravo da se ponašamo neodgovorno, budući da je COVID-19 ipak veoma opasna bolest, naročito za starije ljude i osobe sa slabim imunim sistemom, a može imati i fatalne posledice.

Nošenje zaštitne maske je mnogim ljudima neudobno i predstavlja pravo maltretiranje, naročito leti i na odmoru. Dosta njih je i izbegava pod izgovorom da imaju jak imuni sistem i da se ne plaše potencijalne opasnosti. 

Budući da smo svi potencijalni nosioci virusa, zaštitne maske ne služe da isključivo zaštitimo sami sebe već i druge ljude od nas samih. Zato sledeći put, pre nego što odlučite da krenete bilo gde bez maske, setite se da pored sebe ugrožavate i mnoge druge ljude. 

Uživajte u letu ali imajte na umu da je sigurnost iznad svega 

Leto 2020. je svakako jedno od onih koje ćemo pamtiti veoma dugo.

Iako skraćeno, ne znači da nećemo uživati u njemu išta manje nego u prethodnim. Pružena nam je prilika da napravimo predah od velikih događaja, memljivih lokala i provedemo vreme sa najbližim osobama i odmorimo se od brzog života. 

Stoga se nadamo da ćete ga iskoristiti najbolje što umete i da će vam naši saveti i preporuke u tome poslužiti.

Restriktivne mere, iako znatno umanjene, ne znači da ne postoje. Činjenica je da bar na kratko možemo imati predah od karantina i uživati u čarima leta ali to ne znači da bi trebalo da zapostavimo zaštitne mere i zaboravimo da pandemija i dalje zapravo traje. 

Uživajte u letu i ostanite bezbedni.