Najbrži automobili na svetu

Bugati automobil na ulici

Svetska automobilska industrija svake godine može da se pohvali novim tehnološkim i inovativnim promenama. Bilo da su u pitanju leteći automobili, električni automobili, veštačka inteligencija koja olakšava vožnju ili tehnologija auto-pilota, četvrotočkaši postaju moderniji i uklapaju se u savremene tokove.

Iako za ljude sa ovih prostora kupovina novog vozila uglavnom znači otkupljivanje automobila koji su prethodno posedovali, postoji i drugi spektar automobilske industrije, koji proizvodi najluksuznije modele, koje ne izdvaja samo cena. Jedan od glavnih faktora njihove ogromne popularnosti je neverovatna brzina koju dostižu. U nastavku teksta saznajte koji su najbrži automobili na svetu.

Hennessey Venom F5 – tornado na putu

Hennesey Venom F5 nosi nazvan je prema istoimenom tornadu, koji je na prvom mestu prema olujnom intenzitetu. A ovaj automobil to u potpunosti opravdava. Zbog neverovatnih performansa, Venom F5 može da dostigne maksimalnu brzinu od nestvarnih 484km/h.

Sa šasijom od ugljeničnih vlakana i V8 turbo-motorom, Venom F5 ima fantastičnih 1,600 konjskih snaga. Predviđeno je da automobil dostigne brzinu od 300km/h za manje od 10 sekundi, a za brzinu od 400km/h potrebno je otprilike 20ak sekundi.

Najbrži automobil na svetu izašao je iz specijalizovane američke fabrike Hennessey Special Vehicles, koja je pre toga bila poznata kao inženjerska firma koja se bavila modifikacijom superbrzih sportskih automobila najpoznatijih proizvođača sveta.

SSC Tuatara – superbzi model auto industrije

Još jedan automobil koji prelazi magičnu cifru od 480 km/h je hiperbrzi automobil američkog proizvođača SSC. Model Tuatara je naslednik sportskog automobila SSC Aero i predstavlja rezultat saradnje između dizajnera Džejsona Kastriota i američkog proizvođača. U pitanju je jedan od automobila koji jedino custom made delovima možete prilagoditi ili popraviti, jer standardna prodaja auto delova ne može ponuditi delove za njega.

To i ne treba da čudi kada se imaju na umu performanse SSC TUATARA automobila.

Sa dvo-turbinskim motorom V8 zapremine 5,9l i brojem obrtaja od 9.000, ova “zver” dostiže brzinu od 482,8 km/h. Ovolika snaga četvrotočkaša, kombinovana sa aero-optimizovanim telom vozila, čini ga jednim od najbržih automobila na svetu. Model je nazvan po reptilu sa Novog Zelanda koji ima najbrže evolutivne molekule u celom ekosistemu.

Automobil Koenigsegg

Koenigsegg Agera RS – ultimativno trkačko vozilo

Ukoliko vas više zanimaju već provereni proizvođači superbrzih automobila, s obzirom na to da su prva dva modela sa liste pionirski poduhvati matičnih kompanija, onda je Koenigsegg Agera RS prava stvar. Model se proizvodio se od 2011. do 2016. godine, a naslednik je CCX modela. Zbog laganih karakteristika i tehnologije optimizovane za trke, predstavlja ultimativno trkačko vozilo.

Magazin Top Gear je ovaj model nazvao “sportskim super automobilom godine” za 2010. godinu. Koenigsegg Agera RS opremljen je dvo-turbinskim V8 motorom sa dve turbinu za proizvodnu verziju automobila. Model dostiže brzinu od 447 km/h, a šasija je napravljena od impregniranih ugljeničnih vlakana. Nije retkost da se ovakvi luksuzni automobili pojave u muzičkim spotovima ili filmovima.

Hennesey Venom GT – prethodnik najbržeg automobila na svetu

Na listi se nalazi još jedan model američke fabrike Hennessey Special Vehicles. Reč je o aubomobilu Hennesey Venom GT. Kao model koji je prethodio svom, još brže, “rođaku” iz iste fabrike, Venom GT je zasnovan na modelu Lotus Elise. Tokom 2013. godine, Venom GT je oborio rekord Ginisove knjige, jer je za manje od 14 sekundi dostigao brzinu od 300 km/h.

Fantastičan superbrzi sportski automobil ima dvo-turbinski V8 motor sa 1,244 konjskih snaga. Nakon odobrenja iz Svemirskog centra Kenedi, Venom GT je zabeležio rekordnu brzinu od 434 km/h. Zanimljivo je da je model ručno napravljen, pa mnogi pokušavaju da opovrgnu njegovo mesto među najbržim automobilima serijske proizvodnje.

Buggati Veyron Super Sport – najbrži ulični auto na svetu

I, za kraj liste, tu je možda i najpoznatije ime kada su u pitanju superbrzi automobili. Dragulj francuskog proizvođača automobila, luksuzni Buggati Veyron Super Sport je, prema Ginisovoj knjizi rekorda, najbrži legalni ulični auto na svetu. Model dostiže brzinu od 431 km/h, a to mu omogućava motor sa 1,184 konjskih snaga.

Aerodinamičan dizajn, uz obilatu finansijsku kompaniju “starijeg brata” u obliku nemačke kompanije Volkswagen, omogućili su da Bugati napravi jedan od najboljih sportskih automobila na svetu. Broj modela na godišnjem nivou nije prelazio cifru od 30 vozila, što ga čini unikatnim automobilom. Ekipa emisije Top Gear ga je proglasila “Najboljim automobilom dekade 2000-2009”.