Pet razloga za bezbedna putoanja u narednom periodu

Sredstvo za dezinfekciju ruku u plastučnoj bočici

Panedmija nam je uskratila mogućnost da slobodno putujemo i da uživamo u istraživanju destinacija širom sveta, međutim nije u potpunosti zatvorila vrata za sve avanture. Ljubitelji putovanja su našli način da istraže nove predele, da spakuju kofere i upute se na osvajanje još jedne destinacije. 

Kako je to moguće? Za vas smo pripremili tekst koji govori upravo o tome kako da putujete na bezbedan način, a da to nikako ne utiče na vaš dobar provod i upoznavanje nove destinacije.  

#1 Organizujte zimsko putovanje na planinu 

Novogodišnje veče se pamti dugo, pa zato verujemo da su mnogi planirali da ga proslave na nekom putovanju ili u nekoj od popularnih prazničnih destinacija. Ipak, ovakva putovanja su nepredvidiva s obzirom na to da se situacija sa virusom menja iz nedelje u nedelju,  spontanost će se naći ispred planiranja.

Zato je naš predlog da organizujete putovanje na neku od naših planinskih lepotica, i da tamo provedete par predivnih dana sa vama dragim ljudima. Ukoliko skijate možete iskoristiti boravak na planini, upravo za ovakvu sportsku aktivnost. 

Iako ste možda navikli da skijate u velikoj grupi ljudi, ove godine se okupite sa najbližim ljudima i u nešto manjem sastavu krenite u podoh na neke od naših planina. 

#2 Opredelite se za vikend putovanja 

Vikend putovanja vam mogu dati životnu dinamiku u kojoj ćete uživati, i osećaj da stalno nešto novo obilazite. S druge strane, ona su veoma praktična jer predstavljaju kratak period u kome ne može doći do velikih promena kada su u pitanju statistike i mere koje se tiču pandemije.

Naime, već smo navikli da živimo u blagoj neizvesnosti zbog čitave situacije, pa je svako duže putovanje van zemlje rizik da ćemo imati problem da se vratimo ili da će doći do određenih izmena koje nam neće odgovarati. 

#3 Planirajte putovanje sa ljudima sa kojima provodite najviše vremena

Putna torba na podu u sobi

Verujemo da i sami znate da nije najbolje vreme da okupljate veliku ekipu i da se zajedno otisnete u novu avanturu, ipak, nije zgoreg napomenuti da je zaista važno da putujete sa bliskim ljudima sa kojima inače provodite vreme. 

Ovo je važno zato što ćete na putovanju provesti dosta vremena sa tim osobama, pa je samim tim važno da eventualni rizik svedete na minimum. Ono što takođe treba napomenuti jeste da ovo nije pravi trenutak da povezujete ljude iz različitog društva, zato se fokusirajte na one vama bliske. 

#4 Pripremite putna sredstva za dezinfekciju 

Ove godine ćete u koferu morati da izdvojite i malo mesta za dezinfekciona sredstva, a mi vam preporučujemo da kupite putna pakovanja. Savet je da ovu opremu ponesete od kuće, jer se može desiti da na destinaciji na koju se uputite prodavnice nisu dobro obskrbljene,  odnosno cene mogu biti znatno veće nego kod kuće. 

Osim toga, ako putujete kolima ili autobusom, gel za suvo pranje ruku će vam biti potreban i tokom pusta, a možda će vam zatrebati i neki dezinfekcioni rastvor da prebrišete određenu površinu. 

Kada dođete u smeštaj savetujemo da prebrišete površine sa kojima ćete najviše dolaziti u kontakt, kako biste izbegli eventualnu infekciju virusom. Osim toga, gel za suvo pranje ruku treba da bude uvek uz vas. Takođe, ne zaboravite da i na put ponesete maske, jer će vam zatrebati bar jednom dnevno kada uđete u prodavnicu. 

#5 Okrenite se istraživanju prirode i dugim šetnjama 

Običaj je da na putovanjima obilazimo neko mesto ali i njegove znamenitosti, kafiće, restorane, pa i tržne centre. Trenutna situacija nam nameće da promenimo fokus, odnosno da se mnogo više okrenemo istraživanju prirodnih lepota određenog mesta.

Dakle, kada odaberete destinaciju, raspitajte se o tome koji sve parkovi postoje, koje su pešačke rute aktuelne, da li postoji neki lep vidikovac, i koji su to najlepši pejzaži koji vas očekuju na ovoj lokaciji. 

Tako ćete se pripremiti za uživanje u prirodi, koje je ujedno i najbezbednije od mogućih opcija jer smanjuje šansu da dođete u kontakt sa velikim brojem ljudi. 

Nadamo se da su vam naše smernice bile od pomoći, te da ste se uverili da uz malo opreznosti i ove godine možete uživati na putovanju, samo ako ste spremni da se prilagodite.