Sam svoj majstor – saveti i preporuke za kućne majstorije

Alat za majstorisanje

Kvarovi u domaćinstvu mnogo su češća pojava nego što bismo mi to želeli, a zvanje majstora za svaki manji kvar predstavlja neplanirane troškove, koji će se vremenom skupiti i odraziti na kućni budžet. 

Zato nije zgoreg znati kako da određene kvarove popravite sami, odnosno kako da predupredite i uočite kvar na vreme dok ga je još moguće bezazleno sanirati. Tim povodom pripremili smo tekst u kome ćemo vas uputiti u to kako da budete sami svoj majstor, i pripremite se za manje kućne popravke. 

Opremite dom osnovnim alatom

Stara izreka kaže da “bez alata nema ni zanata”,  i u nju staje sva mudrost o tome kako se pripremiti za majstorisanje po kući, dakle – nabavite potreban alat. Važno je znati da se prodaja električnih alata, kao i onih ručnih vrši i putem interneta, pa tako ne morate posećivati radnju već poručiti iz udobnosti svog doma i opremiti se. 

Svaki dom treba da ima set ključeva, čekić, klešta, makaze, eksere, sajlu i slično. Ukoliko ne znate koji su to pojedinačni alati koje bi trebalo da nabavite, uvek možete  nabaviti komplet ručnog alata, koji sadrži sve što će vam  biti korisno za svakodnevne popravke. Od elekričnog alata bušilica je veoma korisna za kućne popravke. 

Uočite kvar na vreme – pratite promene u vašem domu

Pre nego što dođe do toga da vam ventil na slavini potpuno popusti velike su šanse da će voda kapljati pomalo, pre nego što vam ispadne šraf iz određene komodice, vrlo verovatno će se neko vreme klimati deo koji nije dobro pričvršćen, dakle – mnogi manji kvarovi se mogu uočiti pre nego što postanu veliki. 

Ukoliko redovno proveravate osetljive tačke u vašem domu veće su šanse da ćete na vreme uočiti neki kvar. Takođe, tada vam može biti mnogo lakše da popravite to što treba, s obzirom da ste “uhvatili” kvar u njegovom povoju. Primera radi, ukoliko uočite više kvarova u kuhinji na cevima, možete zaljučiti da je došlo vreme da renovirate kuhinju.

Prevencija mogućih kvarova – bolje sprečiti nego lečiti

Ukoliko znate da su vam neki osigurači dotrajali, da bi bilo dobro zameniti neki prekidač, podmazati vrata, prelakirati drvenu površinu koja je počela da se kruni, to možete uraditi pre nego što neka od tih stvari zakaže sama. Prevencija se ceni u svakoj oblasti, pa nije ništa manje važna ni u domaćinstvu. 

Ovaj savet možete primeniti i na uređenje doma, ali i na terasu ili dvorište ukoliko ga imate. Kuće sa dvorištom gotovo uvek zahtevaju dorade i popravke, pa će zato biti mnogo lakše ukoliko većinu kvarova predupredite. 

Ukoliko niste vešti u nekoj popravci obratite se za pomoć

Samostalne majstorije su izuzetno korisne, i treba ovladati što većim znanjem kada su u pitanju sitne popravke, ipak za to je potrebno isksutvo. Ukoliko se tokom života niste puno puta latili čekića, ili klešta, može vam biti vrlo nezgodno da obavite neku popravku, odnosno da je obavite onako kako ne treba.

Zato procenite svoje mogućnosti i shodno njima delajte. Ukoliko mislite da bi tu veštinu mogli da savladate, obratite se nekom iz vaše porodice ko ima iskustva da vas poduči, a ako je “kvar preveliki zalogaj” za amatera ipak pozovite nekoga ko zna šta radi. 

Tako savet o manjoj kućnoj popravci možemo dobiti od tate, deke, strica i slično, ali za veće probleme koji uključuju struju, vodu, odnosno mogućnost veće materijalne štete, ili kvara koji može ugroziti bezbednost najbolje je pozvati profesionalnog majstora.

Nadamo se da ćete se osmeliti da manje kućne popravke obavljate samostalno, i da stičete nove veštine. Ono u šta verujemo je da ćete biti izuzetno ponosni na sebe kada uspešno obavite posao. Kućne majstorije imaju posebno lekovite dejstvo na našu psihu, jer nam daju osećaj sadisfakcije i produktivnosti kada uspešno obavimo zadatak.