Šta raditi u slučaju nezgode na putu?

Udes automobilom

Nezgode na putu su obično vezane za putovanje u inostranstvo, bilo to na more, planinu ili neko vikend putovanje na selo. Naravno, nezgoda ne mora predstavljati sudar dva ili više vozila, ona može predstavljati i neki običan kvar koji se desi nepredviđeno tokom duge vožnje.

Koliko god da ste iskusan vozač, neke stvari se mogu desiti nezavisno od vas i vaših postupaka. Zato je veoma bitno da, kakva god situacija da vas zadesi, ostanete pribrani, te što svesnije sagledate koja su najbolja rešenja za problem u kom ste se našli.

Ukoliko želite da saznate šta to treba raditi u slučaju nezgode na putu i kako treba reagovati, pročitajte naš tekst do kraja.

#1 Pozovite šlep službu – oni će vam veoma brzo doći u pomoć

Bilo bi najbolje da još pre polaska na put nabavite brojeve najboljih šlep službi koje ste dobili od svojih prijatelja putem preporuke. Međutim, ukoliko to ipak niste uradili, pomoć možete potražiti na spstarbike-slepsluzba.com, sigurni smo da će se pojaviti na mestu nesreće u najkraćem roku.

Kvarovi ili problemi koji u ovom slučaju mogu da se dese jesu: nestanak goriva, probušene gume, problemi s akumulatorom i slično. Šlep služba će veoma efikasno pokupiti i odvesti vaše vozilo, te se ne morate brinuti da će biti dodatno oštećeno ili bilo šta slično. 

#2 Kontaktirajte policiju – poziv policije je obavezan korak učesnika nesreće

Ako se desi da, usled vašeg kretanja na vikend putovanje ili more, dođe do neke ozbiljnije nezgode na putu, tačnije, do udesa, ma koliko on bio bezazlen, morate pozvati policiju. To spada u obavezu učesnika nesreće. Pored toga, učesnici moraju ostati na mestu nesreće dok policija ne dođe. Ne smeju se pomerati tokom obavljanja uviđaja.

Jedini slučaj u kom je dozvoljeno da neki od učesnika nezgode napusti mesto dešavanja jeste onda kada je on povređen. Tada je dozvoljeno da ga ambulantna kola odvezu do hitne pomoći kako bi se pregledao, ali, ukoliko je to moguće, treba da se vrati što pre na mesto nesreće.

Slučaj u kom nije neophodno zvati policiju jeste kada šteta načinjena tokom nezgode predstavlja nekakvu ogrebotinu na vozilu, nijedan učesnik nije povređen, kao i kad se postigne dogovor između vozača o tome. Ali, ukoliko se svi učesnici ne slože i ukoliko ne mogu da dođu do dogovora, poziv policije je neophodan.

#3 Poštujte pravila zakona – preduzmite mere zaštite nakon nesreće

Kada dođe do neke nesreće na putu jako je bitno da pratite sva pravila, jer postoji i procedura koju učesnici moraju ispoštovati. Pre svega, treba odmah da ugasite automobil i upalite sva četiri svetla, da bi vas ostali učesnici u saobraćaju videli. 

Ono što morate posedovati u svom vozilu jeste fluorescentni prsluk, koji treba da obučete radi bolje primećenosti. Nakon toga treba da postavite sigurnosni trougao na najmanje 50m od nesreće van naseljenog mesta, a u naseljenom mestu to treba da bude 10m. Ovo će pomoći vozačima da reaguju na vreme i da zaustave vozilo ukoliko je to potrebno.

Krivična odgovornost je propisana u slučaju da ne ispoštujete ovu proceduru, te zato treba imati sve korake u malom prstu.

Policija radi uviđaj nakon nesreće

#4 Pisanje Evropskog izveštaja – nadoknada štete je obavezna

Pored fluorescentnog prsluka i sigurnosnog trougla, u svom automobilu morate imati Evropski izveštaj. To je obrazac koji se dobija pri kupovini automobila ili njegovoj registraciji i on važi umesto policijskog izveštaja. Njega ćete popunjavati ako se dogovorite sa drugim učesnikom nezgode u kojoj je materijalna šteta bila mala. 

Materijalna šteta treba daiznosi do nekih 200.000 dinara, a takođe je bitno da učesnici nezgode nisu povređeni. Nemojte zaboraviti da ovaj obrazac moraju potpisati oba učesnika kako bi on bio važeći.

Nakon popunjavanja izveštaja treba da odete u osiguravajuću kuću sa onom osobom koja je krivac. Naš savet je da sa krivcem ubrzo nakon dešavanja nesreće odete u osiguravajuću kuću, jer ako se desi da on ne potpiše dokumentaciju i izjavu, onda vam ni od kakve koristi neće biti Evropski izveštaj.

Takođe, ako je šteta koja se desila veća od 200.000 dinara, Evropski izveštaj vam nije potreban, jer će policija svakako morati da izađe na teren i izvrši uviđaj. Tada će od strane policije biti određena i visina štete, te će okrivljeni morati da isplati zadatu sumu oštećenom. 

Zbog svega gore navedenog, važno je adekvatno se pripremiti za putovanje i unapred biti spremni za sve što može da vas zadesi!

Ovo su bili naši saveti u vezi sa rešavanjem problema nakon nezgode u putu. Nadamo se da vam je naš tekst bio dovoljno informativan i da ste iz njega uspeli nešto da naučite. 

Svakako, ukoliko ne možete da zapamtite korake i sve procedure odmah, slobodno sačuvajte tekst i imajte ga pri ruci na svakom putovanju, kako biste se što pre podsetili.

Želimo vam srećan put i pažljivu vožnju!