Šta su ekološke teretane i po čemu se razlikuju od običnih?

Devojka radi vežbe napolju

Ekologija je postala veoma važan faktor u različitim oblastima poslovanja u svetu, a inovacije na ovom polju razvijaju se iz dana u dan. Preduzetnici širom planete počeli su da uzimaju u obzir značaj ekologije i da pridaju važnost tome da njihov biznis bude eco friendly.

Teretane i fitnes centri sami po sebi predstavljaju mesta na kome se promovišu i održavaju zdrave životne navike. Tako da i ne treba da čudi činjenica da su vežbališta napravila iskorak kada je njihovo poslovanje u pitanju, tako što su krenule da koriste eco gym dizajn, odnosno uvele su kocept ekoloških teretana.

Vežbanje u zatvorenom prostoru kao boravak na proplanku

Kako zaprvo izgleda ekološka teretana? Reč je o inovatnim načinu dizajniranja prostra koji se naziva Biophilic design u kom je čitav enterijer sačinjen od prirodnih materijala. To se postiže ugradnjom biljaka i biljnih materijala u zidove, podove, nameštaj, kao i korišćenje sprava sačinjenih od potpuno prirodnih materijala.

Pokušajte da zamislite takav ambijent. Umirujući prirodni tonovi, prostor oplemenjen biljkama koje ga osvežavaju, na trenutak će vam se učiniti da vežbate u parku, ili livadi. I to zapravo i jeste cilj ekološkog dizajna – da čoveka vrati prirodi i da podstakne njegove zdrave navike.

Cilj čitavog projekta koji se odnosi na ekološke teretane jeste podizanje svesti o važnosti upotrebe prirodnih materijala, koji ne štete životnoj sredini, ali i opšte zravlje organizma koje će se održavati u ovako povoljnim uslovima. 

Ambijent u eko teretani

Kako bi se stavio dodatan akcenat na prirodno vežbanje  u atmosferi oslobođenoj od stresa, dizajneri su se potrudili da svako čulo uživa u prostoru u kome se nalazi. Tako je i osveteljenje maksimalno prilagođeno prirodnom svetlu

Pored toga u teretani postoji i vid aromterapija jer se prostor čisti borovom esencijom, koja pozitivno utiče na mozak. Prostor se osvežava upotrebom pročišćivača vazduha, a ne sve to, tu su i biljke koje rade kao prirodni pročišćivači vazduha.

Kako izgleda trening u eko teretani?

 

S obzirom da je reč o potpuno novom pristupu kad je dizajn enterijera jedne teretane u pitanju, ekološke teretane se od običnih razlikuju i po tipu treninga koji se nalazi u njihovoj ponudi. Reč je o inovativnom fitnesu, koji se praktikuje kroz prirodan način vežbanja koristeći sopstevu težinu tela, uz pomoć sprava koje su u sklopu ove teretane.

U ekološkoj teretani treneri će insistirati na treningu koji je najzdraviji za ljudski organizam, i koji uključuje različite vežbe koordinacije, spretnosti snage i slično. U te vežbe spadaju vežbe kondicijie poput skakanja ili prevrtanja, kao i vežbe za izgradnju mišića poput čučnjeva, sklekova, trbušnjaka itd.

Neki od treninga inspirisani su već ustaljenim treninzima poput kikboksa, aerobika i pilatesa.  U ovakvom prostoru i joga je pronašla svoje mesto. Ono što je važno je da čovek iskoristi potpuni potencijal svog tela, i na taj način ga oblikuje.

U sklopu ovog programa je i treniranje napolju, ali upravo zbog toga što nisu svi vremenski uslovi pogodni za trening, kreiran je prostor u kome ćemo tokom čitave godine neometano moći da budemo u dodiru sa prirodom. 

Tipovi sprava koje možete pronaći 

Najpoznatije mašine koje se nalaze u skoro svim teretanama širom sveta, neće pronaći svoje mesto u ekološkoj teretani. Zapravo, one će biti zamenjene alternativnim spravama kao što su: vreće sa peskom, kanapi, lopte, šipke, grede i tegovi. Svi ovi dodaci za vežbe izgrađeni su od prirodnih materijala poput drveta, bambusa, gume, kože i platna. 

Benefiti treniranja u eco friendly prostoru

Osim toga što ćete dati veliki doprinos očuvanju životne sredine koristeći prirodne materijale prilikom vežbanja, i na taj način se osećati bolje povodom uticaja koji vršite, treniranje u ekološkoj teretani će uticati i na vaše zdravlje. 

Vežbanje u prirodnom ambijentu znatno doprinosi smanjenju stresa, poboljšanju kognitivnih funkcija i bolju fokusiranost na rad. Uz ovaj način treniranja praktikuje se i pravilna ishrana bez oslanjanja na najpopularnije dijete.

S obzirom na količinu stresa koji može negativno uticati na naš organizam, jasno je da su ovi benefiti i više nego značajni za zdravlje kako nas tako i naše okoline. Zato je vežbanje u ekološkim teretanama svojevrsno vraćanje prirodi, nephodno svakom pojedincu.