Šta sve možete da testirate uz pomoć tester aparata

Malo kablovi za struju raznih boja

Za sve koji se bave strujom, testeri su broj jedan uređaj i alat koji treba da imaju u svom asortimanu. Tester je skupni naziv za grupu uređaja koji mogu biti oznaka za tester napona, tester kablova pa čak i merač temperature. Njihova glavna uloga jeste dobijanje preciznih merenja za testirane elektro i druge komponente. 

Doduše, kada pogledate uobičajenu ponudu ovih uređaja, jako je teško razlikovati ih. Potrebno je neko predznanje koje će vam u tome pomoći. Hajde da se bolje upoznamo sa njima

Čemu služe testeri 

Tester je uređaj koji služi za merenje i utvrđivanje različitih karakteristika i vrednosti vezanih za uređaje u okviru elektrotehnike. To ne znači da oni služe samo i isključivo za merenje struje. 

Naprotiv, kao što postoji tester napona, tako postoje i tester kablova, a čak se i merač temperature smatra testerom. Dakle, upotreba testera nije vezana samo za struju već tester može meriti različite vrednosti koje su vezane za struju, ali i ne samo za nju.

Ideja testera jeste da vam pomogne da se uverite da su performanse vaših uređaja optimalne i  da su performanse zadovoljavajuće. Ono što je možda još i bitnije jeste da vam ovi uređaji pomažu i da utvrdite kada nešto nije u redu. 

Tada, možete se pozabaviti time kako da popravite te uređaje i time osigurate da sve radi kako treba. Za različite zadatke imate različite vrste testera.

Vrste testera 

Postoji doslovno gomila testera koje možete da koristite. Naravno, oni najosnovniji modeli vam pomažu da utvrđujete i merite struju. Ali, model testera koji obavlja samo tu funkciju je gotovo u potpunosti prevaziđen danas. 

Većina modela danas nudi niz opcija za merenje, kao i programa koje možete da koristite. Naravno, i dalje postoje oni modeli koji imaju samo lampicu, koja svetli u dodiru sa strujom. Ali, takvi uređaji su većinski prevaziđeni. 

Što se tiče samih testera, oni su najčešće podeljeni ovako: 

  • Tester napona 
  • Tester kablova  
  • Tester instalacija 
  • Tester magnetnog polja 
  • Tester dioda 
  • LED tester 

Naravno, neki od ovih modela mogu da posluže i kao merac temperature. Ipak, iako smo ih podelili tako da sada znate šta sve možete testirati, tu postoji još jedno pitanje. Morate da znate kome zaista trebaju testeri.

Malo kablovi za struju raznih boja

Kome trebaju testeri 

U prvom redu ovi uređaji su neophodni alat svakog majstora ili profesionalca koji radi na održavanju. Dakle, svako ko mora da se uveri da čitavi sistemi rade kako treba, mora da ima ove uređaje. 

Jasno je da ste sada radnik na električnim radovima, morate da imate tester da proverite da li su elektroinstalacije postavljene kako treba. Ali, pored toga možete i da radite sa kablovima. Kablovi ne moraju nužno da budu povezani sa strujom. Međutim, i oni se mogu testirati na jedan drugačiji način. 

Pritom, možete i raditi sa LED svetlima. Onda, treba testirati boju kao i ispravnost LED svetla. To isto možete raditi sa testerom. Za neke dubinske radove sa tehnikom tu je i tester dioda. 

Naravno, za one koji se bave posebno osetljivim stvarima tu je i tester magnetnog polja. Opet, sve je do toga koliko ozbiljan posao radite i čime se bavite. 

Na kraju krajeva, ukoliko kupujete testere da biste ih držali kući za potrebe kućne radinosti onda vam ne trebaju ovi napredni testeri. Možete se zadovoljiti sa bilo kojim običnijim modelom, jer će on i dalje uspešno odgovoriti svim vašim zahtevima. 

Ono što je najbitnije jeste da tester bude kvalitetan.  

Prodaja testera 

Testeri, pogotovo oni napredniji i višeg kvaliteta, mogu se nabaviti u Mikroprinc radnji. Bilo da vam je potreban merač temperature, tester kablova, ili tester napona, sve ih možete naći u različitim modelima i različitim cenama.

Ostaje samo da proverite koji vam odgovara i naručite vaš model. Nema stvari koju nećete moći da izmerite.