Šta vam je neophodno za početak samostalnog života

Dečko priprema hranu u kuhinji

Samostalni život po definiciji, pre svega znači da živite “na svoj račun”, ali ovo ne podrazumeva samo to da se “izdržavate”, već i da steknete neophodne veštine kao što su: kuvanje, spremanje, plaćanje računa, briga o domaćinstvu i o samom/j sebi.

Ovakav način života odnosi se i na to da, sem veština i sposobnosti, možete da obezbedite sebi i materijalne stvari koje “život znače”. Ako se upravo odlučujete ili razmišljate o tome da počnete sa samostalnim životom – u nastavku teksta otkrićemo vam šta je sve to neophodno za počinjanje samostalnog života.

#1 Sigurni mesečni prihodi – plaćanje računa se neće samo obaviti

Pre svega, za samostalan život neophodno je da imate prihode na koje možete da se oslonite. Sigurni prihodi na mesečnom nivou verovatno su i jedino što vas je do sada delilo od toga da počnete živite samostalno.

Kako biste mogli da plaćate račune, ali i da uvek imate obezbeđene namirnice, kao i higijenske potrepštine, ali i sve one stvari koje nisu neophodne za preživljavanje, ali jesu za življenje života – podrazumeva se da morate imati sigurne mesečne prihode, pa je ovo definitivno obavezno i neophodno za početak samostalnog života!

#2 Kućni aparati, posuđe i tehnika

Nameštaj nećemo ni navoditi, jer o njemu sigurno već mislite, smišljajući izgled vašeg novog doma. Naravno da je apsolutno neophodan. Međutim, ono na šta se često zaboravlja prilikom kreiranja novog, samostalnog života, definitivno su kućni aparati, posuđe i tehnika.

Od običnog šporeta, pa do mikrotalasne – mnogo je aparata i bele tehnike koju treba obezbediti. Ne zaboravite i na kvalitetno posuđe, uz koje će vam život biti mnogo jednostavniji: tiganj koji će trajati dugo, šerpe, tanjire, kao i escajg – definitivno su obavezni za početak samostalnog života.

Devojka kupuje namirnice za kuću

#3 Higijenske potrepštine

Sve te kućne aparate, nameštaj, kao i okruženje u kome ćete živeti, neko mora i da čisti! Ne samo da treba da se, ako već ne znate, informišete o tome na koji način se šta čisti i održava, već u svom domu uvek morate da imate i higijenske potrepštine!

Higijena za kuću, kao i proizvodi za ličnu higijenu, obavezna je roba koja se mora nabaviti pred početak samostalnog života. Ne morate biti čistunac, ali steknite na samom početku navike redovnog čišćenja i održavanja prostora.

#4 Posteljina, peškiri i ostali kućni tekstil

Ono što vam je takođe definitivno neophodno kako biste mogli da počnete sa samostalnim životom, deifnitvno je kućni tekstil. Stolnjaci, krpe, peškiri, posteljina, bade mantil…

Savetujemo da od starta imate i rezervne komade kućnog tekstila, jer ne možete konstantno da perete i koristite iste. Zato se dobro opremite, kvalitetni komadi kućnog tekstila preko su vam potrebni i odlično će vas služiti.

#5 Pripremite se uvežbajući se za samostalni život

Kako biste izbegli potpuno nepotreban osećaj stresa i nesigurnosti prilikom otpočinjanja samostalnog života, savetujemo da sa praktikovanjem veština i sposobnosti koje su vam potrebne za ovo, počnete da vežbate mnogo ranije.

Bilo bi zanimljivo, a i korisno, da mesec dana pre nego što počnete sa samostalnim životom, probate da živite kao da već jeste. Redovno idite u prodavnice kako biste se obezbedili namirnicama, istražite svet kuvanja, održavajte svoj prostor čišćenjem i raspremanjem.

Možda i najvažnije: naučite da raspoređujete svoj novac, da pravite planove o troškovima, “to do” i “shopping” liste. Korisno je i da se naučite frugalnom načinu života. Kada budete provežbali sve ove zadatke, biće vam mnogo lakše da počnete sa samostalnim životom, u kome ćete sasvim sigurno onda i uživati!

Ostalo je samo da vam poželimo srećno useljenje i lep samostalni život. Ne dozvolite stresu koji se može pojaviti ovim povodom da vas savlada, jer za samostalni život potrebne su i osobine kao što su: hrabrost, upornost i dobro hendlovanje stresnih situacija.

Priredite žurku ili druženje povodom useljenja sa najbližim prijateljima i uživajte u blagodetima koje pruža samostalni život!