Stecišta Undergraund kulture u Beogradu

urbani-beograd-tramvaj

Beograd je glavni grad Srbije i definitivno najveća urbana celina na Balkanu. Pročitajte u nastavku gde se nalaze stecišta underground kulture u srpskoj prestonici.

Činjenica je da kada ove građevine ne bi imale noseće aluminijumske konstrukcije, ne bi izgledale toliko dobro. Kako je Beograd mesto koje nudi po nešto za svakog, tako i za ljubitelje ove kulture postoje sledeća mesta:

BIGZ – monumentalan objekat beogradske moderne

Adresa: Bulevar Vojvode Mišića 17

Ova zgrada je jedno od najpoznatijih arhitektonskih ostvarenja Beograda, a za nju je zaslužan Dragiša Brašovan i izgradio ju je kao zgradu Državne štamparije u obliku ćiriličnog slova P, poput štamparske mašine.

BIGZ se nalazi na Senjaku i ubedljivo je dominantna građevina u ovom delu grada.

Zaštitni znak BIGZ-a je nekada bila džepna knjiga, a u doba “zlatnog socijalizma”  je prednjačio i u objavljivanju filozofske literature.

Do skoro je bio prepušten zaboravu, ali je ‘oživeo’ kada su se u zgradu uselili i mladi umetnici, dizajneri, arhitekte, muzičari i DJ-evi.

Na preko 20 hiljada upotrebljivih kvadratnih metara zgrade danas se nalaze štamparije, skladišta, kancelarije, muzički studiji, likovni ateljei, kulturni centra, itd..

Kako već duže vreme BIGZ predstavlja stecište andergraund kulture, možemo slobodno reći da je on i neka vrsta neformalnog kulturnog centra.

Mikser House – balkanski dizajn centar

Adresa: Karađorđeva 46

Mikser House se nalazi u Savamali, a kako biva da nekadašnji moderni logistički objekti vremenom dobijaju potpuno drugačiju namenu, takav je slučaj bio i sa Mikserom.

Nekada je bio garaža, a sada je pretvoren u konceptualnu simbiozu dnevnih i noćnih aktivnosti sa idejom da bude inspiracija ljudima sa Balkana.

Na njegovom mestu je ranije bio hotel Bosna, a Mikser se smatra prirodnim nastavkom zlatnog perioda Savamale. Zamišljen je kao stecište kreativaca, dizajnera i muzičara.

Modernistička zdanja poput ovog su sve češća u Beogradu, što dokazuje i proslava uspešne godine Konstruktor Grupe, a uz njihovu ‘pomoć’ prestonica postaje sve lepša i bolja.

Tim koji vodi Mikser House se fokusira da se ovde svakodnevno organizuju koncerti, izložbe, multimedijalni sadržaji, predavanja, seminari, festivali kao i borba za revitalizaciju istorijske četvrti i njenih znamenitih građevina.

Ovaj multifunkcionalan prostor spaja kulturne, edukativne ali i komercijalne aktivnosti.

Nažalost, njegovo postojanje nije predviđeno novim planom za područje Savamale, ali će svakako ostati u srcu svih ljubitelja kulture.

Božidarac 1947 – kultna ustanova

Adresa: Radoslava Grujića 3

Nakon što je Dom kulture “Božidar Adžija” prerastao u Narodni univerzitet “Božidar Adžija” sa ciljem da to bude mesto za kurseve za zanimanja za kojima se javila potreba usled razvijanja industrije, rađa se ideja za nastanak Božidarca.

Poslednja transformacija se desila pre par godina kada je morala da se osnuje nova ustanova koja danas nosi naziv Centar za obrazovanje i kulturu “Božidarac – 1947” ili skraćeno – jednostavno Božidarac.

Ovo je javna ustanova koju je osnovala Gradska opština Vračar (koja Beograd za početnike čini zanimljivijim), a namena mu je da kroz različite obuke, kurseve i seminare obuči ljude za popularna zanimanja na tržištu.

Takođe, Božidarac doprinosi bogatijem kulturnom životu Beograđana jer se ovde organizuju različite kulturne aktivnosti kao što su npr. svirke domaćih bendova.

Dom omladine Beograd – sve umetnosti na jednom mestu

Adresa: Makedonska 22

Ovo je jedno od mesta u Beogradu sa najdužom tradicijom, zato to već duže od 50 godina kreira i organizuje zanimljive programe za mlade u saradnji sa njima.

Dom omladine obuhvata sve umetničke discipline: od muzike i filma pa sve do novih medija. Međutim, podjednako važno mesto imaju i debatni i tribinski programi u okviru kojih se analiziraju aktuelne teme iz različitih oblasti.

Nešto čemu Dom omladine konstantno teži jeste da stvara uslove za dodatno obrazovanje mladih, kroz neformalnu i vršnjačku edukaciju ali uz mogućnost da se kreativno izraze.

Ovo je jedno od omiljenih odredišta kulturnog turizma mladih kako iz Evrope, tako i iz sveta zato što ovde često gostuju svetski muzičari, glumci, filozofi, pesnici, pisci, itd..

Pročitajte još i koji su to hip hop klubovi u Beogradu u kojima možete čuti odličan rep.