Venčanje u 21. veku – kako izgleda i koje su razlike u odnosu na tradicionalno

Ceremonija venčanja se praktikovala kroz čitavu čovekovu istoriju, i održala  do danas, doduše dosta drugačija nego što je to prvobitno bila. Zato smo odlučili da uporedimo tradiciju sa savremenim, da napravimo osvrt na običaje koji su se  poštovali kroz istoriju, i da predstavimo one koji su popularni danas. 

Koliko se razlikuju moderna i urbana venčanja od onih tradicionalnih? Koliko se sve izmenilo i da li su običaji našli način da se održe? Počitajte u tekstu koji sledi. 

Prostor za svadbe – kako je šator postao svečana sala? 

Tradicionalne srpske proslave priređivale su se u okviru domaćinstva, i to obično u dvorištu kuće. Tada se postavljao veliki šator a unutar njega dugački stolovi i klupe, i čitavo veselje je bilo smešteno i organizovano u domaćinstvu. 

U današnje vreme ljudi su se mahom iz kuća preselili u stanove, pa su se tako i svadbe iz dvorišta preselile u svečane sale, restorane, i hotele. Primer za to je sala u hotelu Majestic, kao i mnoge druge svečane prostorije adaptirane isključivo za ovaj tip veselja. 

U vremenima za nama mladenci nisu morali mesecima unapred da traže prostor za svadbu, i venčanja su se organizovala znatno brže. Danas je situacija nešto drugačija, i traženje idealne lokacije za venčanje čini pola organizacije ovog posebnog događaja. 

Osim toga ima puno detalja o kojima treba razmisliti prilikom biranja idealnog prostora, što uopšte nije lak zadatak, s toga budućem bračnom paru često treba pomoć prilikom izbora. 

Narodni običaji  koji su se zadražli 

Nekada je svadba bila ceremonija koju su činili mnogobrojni običaji koji su se bez izuzetka poštovali, a iza svakog od njih stajala je priča i legenda kako su nastali i zašto se praktikuju. Danas su se zadržali oni najzabavniji i najupečatljiviji običaji, a za mnoge od njih se ne zna zašto se zapravo praktikuju. 

Među popularnim običajima ostala je kupovina mlade, odlazak u svatove, bacanje sita, igranje prvog plesa, nošenje bele venčanice kao simbol čednosti i novog početka i slično. Neretko je slučaj da se u manjim mestima poštuje veći broj tradicionalnih običaja, dok su u gradskoj sredini oni svedeni na minimum

Razlog za to nije samo modernizacija venčanja, već i novi uslovi na koje se trebalo prilagoditi. Naime, gradski život, udaljene lokacije, život u zgradama znatno je smanjio dijapazon mogućnosti za izvođenje mnogih narodnih običaja. 

Savremeni običaji koje smo preuzeli kao trend 

U vremenu u kom živimo multikulturalna razmena je na najvišem nivou, s obzirom da su sve informacije na samo klik od nas, pa tako možemo zaviriti u kutke različitih kultura, koje vrše uticaj na različite svere našeg života pa tako i na venčanja. 

Danas su se, takođe, ustalila savremena procedura venčanja. Tako moderna venčanja uključuju koktel za prijem gostiju u svečanu salu, pre nego što se mladenci priključe, zatim švedski sto u koji je uključen čokoladni fondu i slične gastronomske atrakcije. 

Takođe, mladenci obično organizuju posebno fotografisanje pre venčanja, a i na dan venčanja. Prvi ples mladenaca može uključivati i pripremljenu koreagrafiju, a sve češće se dešava da osim muzike uživo, goste zabavlja i DJ koji će pružiti dobar provod baš kao u nekom popularnom klubu. 

Balans između tradicionalnog i savremenog kao garancija uspeha

Dok mladenci teže ka tome da isprate trend, odnosno da organizuju žurku koja će na autentičan način predstaviti njihovu ljubav i njih kao par, strarije generacije obično negoduju i savetuju mladencima da ispune što više tradicionalnih običaja. 

Kako bi se pomirile želje i potrebe mladenaca ali i težnje porodice, najbolje je kombinovati savremene trendove i tradicionalne običaje. Balans modernog i rustičnog kreiraće autentičan i nezaboravan događaj sa koga će svi gosti otići zadovoljni. 

O ukusima ne vredi raspravljati, i činjenica je da se nikada ne može udovoljiti svima u potpunosti, ali miks različitosti gotovo uvek dovodi do toga da većina bude izuzetno zadovoljna a da se vaša svadba dugo pamti, što i jeste cilj.