Vodič za kupovinu obuće – izbegnite greške i kupovinu pogrešnog broja!

Kupovina obuće može biti prilično zahtevan proces. Sa toliko različitih modela, brendova i materijala, teško je znati šta je zapravo najbolje za vas. 

Da li ste znali da jedna od 5 osoba nosi pogrešan broj obuće?

Svetska modna kompanija Long Tall Salli je sprovela istraživanje na uzorku od 3000 žena, te pokazala da oko 90% njih poseduje makar jedan par cipela koje im ne pristaju. Da stvar bude još gora, više od 60% njih nije merilo stopala najmanje 5 godina.

Ali nemojte se zavarati, nisu ni muškarci bolji – u moru ponuda muške obuće, mnogo je onih koji odaberu pogrešnu veličinu.

Stoga smo za vas sastavili vodič u kome ćemo vam predstaviti nekoliko važnih saveta prilikom odabira adekvatne obuće za vas!

Kako izabrati pravu veličinu obuće?

Jedna od najvažnijih stvari prilikom kupovine obuće je odabir prave veličine. Ako kupite cipele koje su prevelike ili preuske, možete iskusiti nelagodu i bol u stopalima. 

Evo nekoliko saveta za pronalaženje prave veličine:

  1. Izmerite dužinu stopala – ova mera će vam pomoći prilikom pronalaženja veličine. Na parčetu A4 papira postavite boso stopalo i grafitnom olovkom iscrtajte oblik. Iscrtajte jednakokraki trougao, tako da vam najviši šic bude u visini palca, a donja duž u ravni sa iscrtanom ivicom stopala. Izmerite njegovu visinu i ta mera je mera vašeg stopala. 
  2. Isprobajte obuću – kada probavate obuću, obavezno je nosite nekoliko minuta kako biste bili sigurni da je udobna. Ako se osećate nelagodno u cipelama, to znači da nisu prave veličine.
  3. Razmotrite oblik stopala – ako imate ravna stopala, možda će vam biti potrebna posebna obuća koja pruža dodatnu podršku, u vidu uloška sa memorijskom penom ili modelima sa reljefnim đonom. Ako imate široka stopala, potražite cipele koje su dostupne u širim veličinama. Takođe, možete i iseći prethodan markirani deo papira i prisloniti ga uz đon kako biste jasnije uočili dimenzije.

Većina prodavnica obuće ima tablicu veličina koja će vam pomoći da pronađete pravi model, a potrebno je da smo naglasite prodavcu pre probavanja.

Materijali za izradu obuće – koji materijal vam najviše prija?

Materijali su veoma važni kada birate obuću, jer oni utiču na udobnost i trajnost obuće. Njihov odabir će zavisiti od modela i prilike za koju se nose.

Evo nekih od najpopularnijih materijala za izradu obuće:

  • Koža – je jedan od najčešćih materijala za izradu obuće. Kožne cipele će vas verno služiti dugi niz godina, a poznate su i po tome što pružaju dobru podršku stopalu prilikom koračanja. Koža takođe može biti udobna i lagana, a ujedno omogućuje stopalu da nesmetano “diše”, što je odličan izbor ukoliko imate problema sa infekcijama i iritacijama.
  • Tkanina – ili platno je popularna za casual obuću, kao što su patike ili mokasine. Tkanina je vrlo ugodna za nošenje, lagana i mekana, a postoji veliki izbor tkanina koje se koriste u izradi obuće. Lan je zasigurno prvi izbor potrošača, jer je prirodnog sastava, otporan na fleke i mrlje
  • Guma – je popularna za đonove cipela i patika, jer pruža otpornost i izdržljivost. Takođe je fleksibilna, što znači da cipele sa gumenim đonom mogu biti udobnije za hodanje. Imajte na umu da je ovo najbolja opcija za kišne dane, jer guma zadržava toplotu i nepromočiva je. 

Kada kupujete obuću, važno je da odaberete materijal koji odgovara vašim potrebama i stilu života. 

Na primer, ako tražite cipele za posao, kožne cipele su dobar izbor jer su izdržljive i mogu izgledati vrlo profesionalno. Ako tražite casual obuću, tkanina ili platno mogu biti bolji izbor.

Tipovi obuće

Postoji mnogo različitih vrsta obuće na tržištu, a svaka ima svoje prednosti i mane. Evo pregleda nekih od najpopularnijih vrsta obuće:

  • Patike – su udobne i uvek u modi, a mogu se nositi za većinu svakodnevnih aktivnosti. Postoji veliki izbor patika, od sportskih, preko elegantnih modela do casual stilova, tako da je lako pronaći idealan par za vaše potrebe.
  • Čizme – klasičan izbor za muškarce i žene. One su izdržljive i obično pružaju dobru podršku stopalu. Ove cipele mogu se nositi na poslu, za svečane prilike i za svakodnevne aktivnosti.
  • Mokasine – su udobne su, casual i opušteni stil obuće koji se može nositi sa farmerkama, pantalonama, kratkim bermudama i sličnim outfitima. Obično su izrađeni od mekanih materijala kao što su koža ili platno.
  • Sandale – odličan izbor za letnje dane, kada želite da se rashladite i nosite otvorenu obuću. Postoji veliki izbor sandala, uključujući klasične ravne sandale, sandale sa platformom, sandale sa kaiševima, rimljanke i slično.

Kupovina obuće može biti zabavna, ali i zahtevna. Važno je razmotriti vaše potrebe i stil života, te odabrati materijale i veličinu koje odgovaraju vašem stopalu. 

Nadamo se da su vam ovi saveti pomogli da se pripremite za sledeću kupovinu obuće, i da ćete pronaći savršen par cipela za vas – pratite naš sajt za još zanimljivih saveta!