Vodič za proveru kazne za parkiranje i rokove za plaćanje u Srbiji

Parkiranje u Beogradu ili drugim većim gradovima u Srbiji je sve više nemoguća misija, a neplaćene kazne mogu voditi ozbiljnim pravnim posledicama, uključujući i zatvorsku kaznu.  

Iako je Registar neizmirenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa prisutan već više od sedam godina, u njemu su vidljive samo kazne za nepropisno parkiranje koje su prošle kroz sudske procese.

S obzirom na to da kazne više ne moraju biti ostavljene ispod brisača automobila, sastavili smo detaljan vodič o tome kako da proverite da li imate kaznu za parkiranje, o rokovima za plaćanje parking kazni, kao i o tome koliko iznose novčane kazne za ove prekršaje – od nepropisnog parkiranja do prekoračenja vremena plaćenog parkiranja.

Kako proveriti parking kazne

Javna preduzeća zadužena za parking naplaćuju kazne za različite prekršaje: ako u zoniranom području ne platite parking ili ako istekne vreme za koje ste platili parking. U oba slučaja, kazna će biti jednaka ceni dnevne parking karte.

Provera parking kazne u Beogradu

Ako posumnjate da ste dobili parking kaznu recimo u Beogradu, postojanje kazne za parkiranje možete da proverite preko zvanične stranice beogradskog JKP “Parking servisa”, slanjem SMS-a, imejla, ili pozivanjem kontakt-centra. Provera kazne onlajn je ipak jedan od najjednostavnijih metoda. 

Ako vozilo nije kažnjeno, na sajtu će biti navedeno da nema izrečene kazne. Ako je sistem “Oko sokolovo” zabeležio prekršaj, detalji kazne, uključujući iznos i rok za plaćanje, biće jasno prikazani.

Provera parking kazne u Novom Sadu

Sličan sistem postoji i u Novom Sadu. Tamo takođe možete koristiti sajt parkingns.rs gde možete da se obavi provera parking kazni preko tablica. Unosom registarskog broja dobijate obaveštenja o izdatim dnevnim parking kartama za vaše vozilo. Ovaj sistem olakšava upravljanje kaznama i osigurava da vozači odmah saznaju za izrečene kazne. 

Obezbeđivanje ovih usluga čini upravljanje kaznama za parkiranje znatno jednostavnijim i sprečava neprijatna iznenađenja zbog neinformisanosti. 

Kolike su kazne za nepropisno parkiranje i parkiranje na zvanično obeleženom parkingu?

Ako vlasnici vozila ne provere status svojih parking kazni onlajn, bilo da su izdate u Beogradu, Novom Sadu ili ih je izdao JKP Parking servis Niš, svakako će dobiti pisano upozorenje na kućnu adresu ako kaznu za parking ne plate u roku od osam dana od izdavanja. 

Nepropisno parkiranje može dovesti do visokih novčanih kazni koje se kreću od 5.000 do 25.000 dinara, zavisno od mesta prekršaja. Na primer, za parkiranje na trotoaru ili manje prometnim ulicama kazna je 5.000 dinara, dok je za parkiranje na pešačkim prelazima, žutim linijama ili tramvajskim šinama iznosi i do 25.000 dinara. Ako se kazna plati u roku od osam dana može se smanjiti za 50%.

Kazne za parkiranje na zvanično obeleženim parkiralištima se razlikuju od grada do grada, i obično su između 1.000 i 1.800 dinara, mada mogu biti i više od 2.000 dinara. I u ovom slučaju smanjenje kazne za 50% ako se plati u osam dana varira u zavisnosti od grada.

Ako se ignorišu dve ili tri opomene, odnosno ako se obavezan rok za plaćanje parking kazne probije do 20 dana, dug može biti prosleđen sudskim izvršiteljima, što dodatno povećava troškove. Postupak prinudne naplate duga za parkiranje obuhvata sve dodatne troškove koji, po Zakonu, padaju na teret vozača. Građani svakako imaju pravo da se žale na opomene ili izdate kazne, naročito ako imaju dokaz o već izmirenim troškovima za parkiranje.

Kazne za parkiranje: Zaključak

Parkiranje u većim gradovima Srbije, poput Beograda, može biti prava muka, ali neplaćene parking kazne mogu biti još veća ako nisu namirene u predviđenom roku. 

Iako je Registar neizmirenih kazni prisutan već duže vreme, u njemu ne možete videti da li vam je izrečena elektronska dnevna parking karta. Zato je važno da, ukoliko posumanjte, proveravate status svojih kazni na relevantnim sajtovima javnih preduzeća zaduženih za parking.

Isto tako je bitno da poštujete rokove za plaćanje kako biste izbegli dodatne troškove i pravne probleme. Svakako ne zaboravite da imate pravo na reklamaciju na izdate kazne, posebno ako smatrate da postoji greška ili da ste već platili troškove za parkiranje. 

Da biste izbegli neprijatna iznenađenja, preporučuje se da koristite onlajn sisteme za proveru kazni i redovno pratite sajtove nadležnih preduzeća. Tako ćete biti u toku sa svojim parking obavezama i izbeći ćete neugodne situacije. Budite odgovorni vozači i izbegnite nepotrebne troškove i probleme koji mogu nastati zbog nepropisnog parkiranja.