Vrste prečišćivača vazduha i inovacije na tržištu

Kvalitet vazduha koji udišemo ima veliki uticaj na naše zdravlje i blagostanje.

Nažalost, vazduh u mnogim urbanim sredinama zagađen je štetnim česticama poput PM 2.5 i PM 10. Ovo može dovesti do problema sa disajnim putevima, svraba očiju i alergijskih reakcija, ali i drugih ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što je bol u grudima.

Prečišćivači vazduha su uređaji koji pomažu u poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorima tako što filtriraju i uklanjaju štetne čestice, a danas su gotovo neophodni u velikim gradovima.

Prečišćivači vazduha mogu imati različite načine filtriranja vazduha. Od tradicionalnih mehaničkih filtera do inovacija poput prečišćivača sa jonima vodonika, pogledajte koje sve opcije danas postoje na tržištu!

1. Prečišćivači sa mehaničkim filterima

Ovo su najčešći tipovi prečišćivača vazduha koji postoje već dugo.

Koriste mehaničke filtere za hvatanje čestica iz vazduha dok on prolazi kroz uređaj. Ti filteri mogu biti napravljeni od različitih materijala, poput staklenih vlakana, hepa filtera (High-Efficiency Particulate Air) ili aktivnog uglja. HEPA filteri su naročito efikasni jer mogu uhvatiti čestice veličine svega 0,3 mikrona sa stopom efikasnosti većom od 99,97%.

Prečišćivači sa mehaničkim filterima efikasno uklanjaju prašinu, polen, dlake kućnih ljubimaca i ostale veće čestice, što ih čini odličnim izborom za ljude koji pate od alergija ili astme. Međutim, za uklanjanje gasova i hemijskih zagađivača potrebni su drugi tipovi prečišćivača.

2. Prečišćivači sa aktivnim ugljem

Aktivni ugalj je efikasan u uklanjanju gasova, mirisa i hemijskih zagađivača iz vazduha.

Ovi prečišćivači sadrže sloj aktivnog uglja koji privlači i apsorbuje gasove koji su produkt vozila u velikim gradovima, kao i hemikalije dok vazduh prolazi kroz njih. Aktivni ugalj se često koristi u kombinaciji sa mehaničkim filterima kako bi se postigla sveobuhvatna filtracija vazduha.

Ovi prečišćivači su posebno korisni u kuhinjama ili prostorijama gde postoji prisustvo jakih mirisa ili štetnih hemikalija.

3. Prečišćivači sa jonizatorima

Prečišćivači vazduha sa jonizatorima koriste tehnologiju koja oslobađa negativno naelektrisane jone u vazduh.

Ti joni se vezuju za pozitivno naelektrisane čestice, kao što su prašina i polen, čineći ih težim i lakšim za hvatanje na filterima. Ovi prečišćivači takođe mogu pomoći u neutralizaciji neugodnih mirisa u vazduhu.

Međutim, važno je napomenuti da prečišćivači sa jonizatorima mogu stvarati i male količine ozona kao nusproizvod. Ozon može biti štetan za zdravlje ako se udiše u velikim količinama, stoga je važno odabrati uređaj koji ima sertifikat da zadovoljava bezbednosne standarde u pogledu emisije ozona.

4. UV prečišćivači

UV prečišćivači koriste ultraljubičasto svetlo za uništavanje bakterija, virusa i drugih mikroorganizama u vazduhu.

Ovi uređaji su posebno efikasni u uklanjanju patogenih organizama i mogu biti korisni u prostorijama gde postoji visok rizik od prenosa infekcija, poput bolnica ili vrtića.

Iako UV prečišćivači mogu biti veoma korisni za dezinfekciju vazduha, važno je imati na umu da oni neće ukloniti čestice prašine ili polena iz vazduha. Stoga se UV prečišćivači često koriste u kombinaciji sa mehaničkim filterima za sveobuhvatnu filtraciju.

5. Prečišćivači sa jonima vodonika

Ovaj prečišćivač je relativno nova tehnologija koji koristi jone vodonika (H+ i OH-) kako bi neutralisao štetne hemikalije i gasove u vazduhu. Ovi joni vodonika reaguju sa gasovima poput formaldehida i amonijaka, pretvarajući ih u bezopasne materije.

Joni vodonika takođe mogu pomoći u održavanju vlažnosti vazduha, što je posebno korisno u suvim klimatskim uslovima.

6. Fotokatalični prečišćivači

Fotokatalitički prečišćivač vazduha koristi titanijum(IV)-oksid kao fotokatalizator za obradu vazduha.

Pod uticajem UV svetlosti, titanijum(IV)-oksid stvara reaktivne vrste kiseonika koje hvataju čestice i mikroorganizme iz vazduha. Ovaj proces omogućava dublje i efikasnije prečišćavanje od običnih UV prečišćivača. Fotokatalitički prečišćivač oksiduje mikrobe i čestice u vazduhu, uključujući i one koji se teško uklanjaju drugim metodama.

Osim toga, antioksidanti nastali kao produkt fotokatalize dodatno razgrađuju zagađivače, čineći ih bezopasnima. Fotokatalitički prečišćivač je veoma efikasan i bezbedan uređaj za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorima.

Kako odabrati pravi prečišćivač vazduha?

Prilikom odabira odgovarajućeg prečišćivača vazduha, treba razmotriti nekoliko ključnih faktora:

1. Veličina prostorije

Prečišćivač vazduha treba biti dovoljno snažan da efikasno filtrira vazduh u prostoriji. Proizvođači često navode preporučenu kvadraturu prostorije za svaki model prečišćivača. Obratite pažnju na ovu specifikaciju i izaberite prečišćivač koji odgovara veličini prostorije u kojoj će biti postavljen.

2. Potrebe filtracije

Ako imate alergije ili astmu, prioritet vam je uklanjanje čestica kao što su prašina, polen i dlake kućnih ljubimaca. U tom slučaju, prečišćivač sa HEPA filterom može biti najbolji izbor. Za uklanjanje gasova i hemijskih zagađivača, razmislite o prečišćivačima sa aktivnim ugljem ili jonima vodonika.

3. Nivo buke

Neki prečišćivači vazduha mogu biti prilično bučni, što može smetati tokom noći ili kada se koncentrišete na posao ili učenje. Proverite specifikacije proizvoda kako biste saznali koliko je bučan određeni model prečišćivača i pokušajte odabrati onaj sa tišim radom.

4. Troškovi održavanja

Svaki prečišćivač ima određene filtere koji se moraju zameniti nakon određenog vremena korišćenja. Pre nego što se odlučite za model, proverite koliko često je potrebno menjati filtere i koliko će to koštati.

5. Energetska efikasnost

Ako planirate koristiti prečišćivač vazduha stalno, obratite pažnju na njegovu energetsku potrošnju. Odaberite uređaj sa energetskim sertifikatom i u skladu sa propisima o energetici, kako biste smanjili potrošnju električne energije i sačuvali energiju.

6. Dizajn i praktičnost

Dizajn prečišćivača vazduha može biti važan faktor, posebno ako će biti smešten u vidnom delu prostorije. Takođe, razmislite o praktičnosti, kao što su dimenzije uređaja, mogućnost podešavanja brzine ventilatora ili programabilni tajmeri.

7. Sertifikacije i standardi kvaliteta

Pripazite da odaberete prečišćivač vazduha koji ima relevantne sertifikacije i zadovoljava standarde kvaliteta. Na primer, prečišćivači sa HEPA filterima treba da zadovolje određene standarde efikasnosti kako bi osigurali pouzdanu filtraciju vazduha.

Prečišćivači vazduha su korisni uređaji za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorima. Pobrinite se da za svoj dom odaberete uređaj koji je sertifikovan i zadovoljava standarde kvaliteta i vaše potrebe kako biste osigurali efikasno prečišćavanje vazduha i zaštitili svoje zdravlje i blagostanje.