Božićna dekoracija doma – ideje i saveti

Porodica pored jelke

Koliko god da ne volite zimu ili sneg, male su šanse da makar oko Nove godine ne počnete da osećate tu radost i euforiju koju božićni praznici nose sa sobom. Možda je to dete u vama koje ne želi da prestane da se raduje ili samo lep osećaj koji sa sobom nose novi počeci. U svakom slučaju, dekorisanje doma oko praznika upotpuniće taj osećaj.

Božićna dekoracija kuće je zajednička aktivnost koju deca jedva čekaju, dok se roditelji neretko osećaju kao da je to još jedna u nizu obaveza koju treba što pre završiti. Ponekad ne znate ni odakle da počnete, a kamoli kako da sve ukrase uklopite. Zato pogledajte naše savete i ideje kako bi vaše ukrašavanje doma proteklo lako i u što lepšoj atmosferi.

Neka bude jednostavno

Obavezni segment svake proslave pravoslavnog Božića su pre svega badnjak, žito, slama i drenove grančice. Oni se unose u dom nekoliko dana pre Božića, a svaki od ovih predmeta zapravo nosi određenu simboliku. Osim toga, njihova svrha je da ulepšaju i zaštite dom za praznik dok im je izgled krajnje jednostavan.

U novije vreme ukrasi za praznike su počeli masovno da se prodaju i samim tim je ukrašavanje doma postalo dosta složenije. Iako je u ponudi širok izbor dekoracije, najlepše su jednostavno ukrašene kuće u kojima nema preterivanja sa dekoracijom. Zato izaberite boje i teme koje želite da pratite i držite ih se tokom ukrašavanje doma.

Ukrase od slame možete oblikovati u gnezda i u njih staviti šišarke, sušeno voće ili orahe. Druga varijanta bila bi da slamu i dren obmotate ili rasporedite oko žita i badnjaka koji će se nalaziti na nekom centralnom mestu u kući, kao što su trpezarijski sto ili stočić u dnevnoj sobi. Grančica od drena se lako savija, pa biste mogi da je dodate venčiću od bršljena, slame ili neke druge zimzelene biljke.

Prirodni ukrasi

Dajte sebi vremena 

Naravno da i ukrasi od veštačkih materijala mogu da izgledaju lepo u okviru praznične dekoracije. Među njima se izdvajaju različite lampice i ukrasno osvetljenje koje će uneti toplinu u vaš dom. Za postavljanje veće količine ukrasa potrebno je i više vremena. Samim tim, nemojte ograničavati sebe da sa dekorisanjem morate početi i završiti u jednom danu. Izdvojite dovoljno vremena da osmislite, a onda i postavite božićnu dekoraciju onako kako ste zamislili. Tako će vaše ukrašavanje doma proteći sa što manje stresa.

Igrajte se sa prazničnim osvetljenjem i probajte da od njega napravite nove ukrase. Stavite lanac svetiljki u teglu i od njih napravite zanimljivu dekoraciju ili možda rasporedite lampice na sredini stola po dužini kako bi ulepšale praznični ručak i večeru. Možete ih postaviti na zid u različitim oblicima kao što su jelka ili zvezda. 

Takođe, nizove lampica možete postavljati tako da uokvire vrata ili prozore, pa čak i na spoljašnji deo stana ili kuće ako uzmete osvetljenje posebno namenjeno spoljnoj upotrebi Nemojte da zaboravite na ukrasne fenjere, svećnjake i sveće koji će ulepšati atmosferu i dati praznični duh celom vašem domu. Prodavnica Emmezeta u Beogradu je mesto na kome ćete pronaći osvetljenje koje će taj praznični duh savršeno upotpuniti.

Iskoristite prirodne ukrase

Uređenje enterijera doma uvek bi trebalo da predstavlja vaš lični stil i zato se maksimalno opustite tokom osmšljavanja božićne dekoracije. Ne morate da koristite samo kupljene ukrase već vam dobro može doći i dekoracija iz prirode koja će vam ulazna vrata, sims prozora ili dekor na božićnom stolu učiniti zanimljivijim.

Dok razmišljate kako biste najlepše mogli da dekorišete svoju kuću za praznik, ne zaboravite da će ukrasi od prirodnih materijala uvek moći lepo da se usklade sa svakom vrstom dekoracije. Izađite ispred zgrade ili u dvorište i potražite zimzelene grane, bršljan, šišarke, žirove ili obične grančice. Od njih ćete vrlo lako moći da napravite venčić i girlande koji su nezaobilazni ukras svakog Božića. 

Šišarke i žirove iskombinujte sa nekom od prethodno pomenutih dekoracija i napravite male aranžmane sa svećama, biljkama ili senom. Ako imate želju da se ukrasima malo više posvetite, žirove, kao i šišarke možete spajati i bojiti na različite načine i tako dobiti sjajne figurice i ukrase. Još jedna vrsta dekoracije mogu da budu osušeni kolutići citrusa koji se uz prikačen končić lako zakače na badnjak, jelku ili se prosto poređaju uz drugu božićnu dekoraciju.

Zabavite se

Postoje različiti običaji vezani za proslavu Božića i Nove godine u svim krajevima sveta, a mi se uvek trudimo da svoju proslavu praznika učinimo posebnom. Treba se setiti da je glavna svrha tih običaja i proslava, kao i pripreme pred njih – druženje i zabavljanje.Zato pokažite svojim ljudima da su oni ti koji vašu proslavu čine posebnom, smislite im neki poklon i ne zaboravite da tokom ukrašavanja za Božić provedete što više vremena sa mališanima. Osim u samom dekorisanju, deca mogu da učestvuju i u pravljenju ukrasa od papira ili kartona. Budite kreativni i dopustite vašim klincima da izraze svoju maštovitost, jer deca najbolje znaju da pokažu i osete svu čaroliju božićnih praznika.