Kako se pripremiti za prvi road trip – saveti i trikovi

Road trip obično podrazumeva relativno dugo putovanje kolima do određene destinacije, a za mnoge ovo je omiljena vrsta putovanja. Sami diktirate tempo, sami birate gde ćete stati, šta ćete usput obići ili gde ćete na kratko odmoriti. Sem toga, ova putovanja su često vrlo zabavna, a u kolima će biti vaša porodica, prijatelji ili partner.

Ipak, mnogi ova putovanja uzimaju zdravo za gotovo i doživljavajući ih kao laka i jednostavna. Iako zabavna, daleka putovanja kolima često umeju da budu naporna i teška, pa iziskuju pripremu. Kako bismo vam olakšali, u nastavku teksta navešćemo savete i trikove uz pomoć kojih ćete na prvi road trip krenuti spremni i rasterećeni.

 

Pripremite automobil za putovanje

Prevozno sredstvo na koje računate da bi putovanje prošlo onako kako ste ga zamislili upravo je automobil. Svaki vozač zna koliko je važno automobil održavati i kontrolisati, jer u suprotnom nikada ne može biti siguran kada će se automobil pokvariti.

Zato je pred road trip apsolutno obavezna i najvažnija stavka priprema automobila za ovo putovanje! Ako znate da je nešto u njemu već pokvareno – sada je trenutak da to popravite, a i ako vam se čini da je sve u redu – svakako odvezite auto na servis. Ako postoji veći kvar ili prosto pred put želite da promenite vozilo – otkupljivanje vozila od strane agencije sasvim je dobar način da to i uradite.  

Ne zaboravite i na to da su vam možda, zavisno od perioda u kom putujete, potrebne i zimske gume i lanci, kao i ostala obavezna oprema (npr. kutija za prvu pomoć). Raspremite gepek i obezbedite u njemu dovoljno mesta za prtljag, očistite kola i napunite rezervoar. Automobil je spreman za put!

Gedžeti koji će vam olakšati putovanje

Puno je gedžeta koji vam mogu olakšati putovanje i koji su osmišljeni upravo za putovanja, kola i turizam. Pametni mobilni telefon je, naravno, prvi među njima. Na njega možete instalirati mapu, ali je verovatno već imate, a zatim obeležiti destinaciju na koju ste se uputili. On će vas voditi kroz celo putovanje, a možete podesiti i da vas govorom vodi kroz put.

U kolima možete postaviti i držač za telefon pa ga namestiti tako da sve vreme vožnje imate jasan pogled na njega. Sem toga, možete kupiti i poseban uređaj za navigaciju za kola – GPS navigacija vrlo je korisna kada je reč o road trip-u.

Eksterni punjač za mobilni telefon takođe će vam biti koristan – osiguraće to da baterija od telefona bude puna tokom celog puta. Obavezno ponesite i barem jedan termos – biće vam od velike pomoći tokom celog puta!

Automobil na autoputu

Dobro isplanirajte putovanje

Temeljno isplanirajte vaše putovanje kolima. Gde planirate da stajete, da li možda želite da usput posetite i druga mesta, koliko će vam vremena za to biti potrebno, da li je onda možda najbolje i da prespavate negde na putu… Mnoga su pitanja na koja treba odgovoriti pred polazak na put.

Naravno, dogovorite se sa ljudima sa kojima putujete oko temeljnog plana puta i u skladu s time, krenite u dogovoreno vreme i držite se plana! Ovako ćete uštedeti mnogo vremena i energije, što je na putovanjima najvažnije.

Spremite piće i hranu za put

Piće i hrana su obavezni kada je reč o dugom putovanju, posebno kolima. Na putu ćete nailaziti na pumpe, a možda i po koji restoran, ali mnogo je bolje, a i povoljnije, hranu i piće poneti sa sobom! Voda je najvažnija i ponesite je u velikim količinama. Pomoći će vam da ostanete hidrirani i sveži tokom celog puta.

Ako su u pitanju vreli, letnji dani – ponesite i ručni frižider ili rahladnu torbu, pa piće i hranu držite u njima. I oko ovoga je potrebno da se dogovorite sa saputnicima – najbolje bi bilo da se podelite, pa da svako od vas bude zadužen za određen deo hrane ili pića koju će kupiti ili spremiti, a zatim poneti na put gde će podeliti to sa ostalima.

Spakujte se pametno

Na gornji deo kofera koji nosite spakujte sve ono što bi moglo da vam zatreba na putu. To su stvari kao što je, pre svega, neseser sa higijenom, zatim rezevna majica ili duks ako očekujete da zahladni. Ovako nećete morati da prevrćete ceo kofer na sred puta ukoliko vam nešto zatreba.

Sem toga, sve ćete moći da smestite u njegov gornji deo, a ne ručnu torbu koja bi zauzimala mnogo mesta. Ovo je naročito koristan trik ukoliko vas ide četvoro ili petoro na put. Ako vas je dvoje, mnogo je praktičnije da spakujete po torbu sa ovim stvarima koju ćete držati na zadnjem sedištu, pa gepek nećete morati ni da otvarate.

Pripremite neophodne dokumente, novac i napunite baterije – kako na telefonu, tako i one vaše, energetske. Srećan put!