Pretvorite dnevnu sobu u kućni bioskop

Odlazak u bioskop oduvek je bio posebna prilika, bilo da je u pitanju premijera najnovijeg blokbastera ili uživanje u bezvremenskim klasicima.

Nema filmofila koji ne može da zamisli uzbuđenje dok čeka u redu za kartu, uz nadu da će biti dovoljno slobodnih mesta za željenu projekciju. Trenutak kada držite kartu u rukama, dok iz pozadine dopire šuštanje kokica i neodoljivi miris sveže napravljenih kokica, nezamenljiv je.

Ali svet se menja, a sa njim i naše navike. U doba kada je sve dostupno na dlanu, mnogi od nas počinju da cene intimnu atmosferu sopstvenog doma. Umesto da čekaju u redu, ljudi sve više žele da uživaju u filmovima iz udobnosti svoje dnevne sobe. I u tom slučaju, zašto ne pretvoriti dnevnu sobu u pravi mali kućni bioskop? Kombinacija udobnosti, privatnosti i visokokvalitetne audio-vizuelne prezentacije može napraviti pravo bioskopsko iskustvo, bez potrebe da napuštate svoj dom.

Najbolji televizori za vašu dnevnu sobu

Prvi i najvažniji korak u pretvaranju dnevne sobe u kućni bioskop je odabir pravog televizora. Da biste uživali u filmovima na velikom ekranu, prvo morate da odredite koja je dijagonala TV-a najbolja za vašu dnevnu sobu.

Mnogi veruju da je veći TV uvek bolji, ali to nije uvek tako. Veliki televizori u maloj prostoriji mogu izazvati osećaj preopterećenosti, dok mali TV u velikoj prostoriji može izazvati osećaj udaljenosti. Često se koristi pravilo da rastojanje između televizora i mesta na kome sedite treba da bude 1,5 do 2,5 puta veće od dijagonale. Dakle, ako imate TV od 60 inča, trebalo bi da sedite između 2,25 i 3,75 metara od TV-a.

Pored veličine, važno je uzeti u obzir i kvalitet slike. Sa 4K rezolucijom i podrškom za HDR, možete dobiti kristalno čistu sliku sa živim bojama, što će znatno poboljšati vaše iskustvo u bioskopu.

Kvalitetno ozvučenje za potrebe kućnog bioskopa

Nakon što je televizor postavljen, vreme je da se fokusirate na audio komponente kućnog bioskopa. Zvučnici su ključni element u stvaranju impresivnog filmskog iskustva, a odabir pravog audio sistema može biti odlučujući.

Generalno, za kvalitetan zvuk potreban vam je najmanje 5.1 sistem zvučnika. To znači pet kanala za zvuk (dva prednja, centralna i dva surround) i jedan kanal za subvoofer, koji omogućava reprodukciju dubokih bas frekvencija. Ovo postavlja scenu za dobar zvučni sistem, ali možete dodati više zvučnika za još složeniji zvuk, kao što je konfiguracija 7.1 ili 9.1.

Pored zvučnika, možda će vam trebati i AV prijemnik, koji će obraditi audio signal i distribuirati ga do odgovarajućih zvučnika. Pored toga, prijemnici često uključuju i druge korisne funkcije, kao što su podrška za više audio formata, veze za više uređaja i mogućnosti strimovanja.

Finansijska strana ulaganja

Pretvaranje vaše dnevne sobe u kućni bioskop nije jeftino, ali može biti investicija koja će vam pružiti godine uživanja. Cena će zavisiti od mnogih faktora, uključujući veličinu TV-a, kvalitet zvučnika, dodatnu opremu kao što su prijemnici, kao i troškove instalacije i podešavanja sistema.

Cena televizora može da se kreće od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, u zavisnosti od veličine, brenda i tehnologije. Zvučnici mogu koštati od stotinak evra za osnovne modele, do nekoliko hiljada za vrhunske zvučnike. Dodatni troškovi mogu uključivati kablove, nosače za TV, instalaciju zvučnika i slično.

Iako može biti skupo, pretvaranje vaše dnevne sobe u kućni bioskop je investicija koja se može isplatiti na duge staze. Ne samo da ćete moći da uživate u filmovima kad god poželite, već ćete i uštedeti na troškovima odlaska u bioskop, uključujući karte, parking, grickalice i piće.

Osim toga, kućni bioskop je mesto gde možete da provedete vreme sa porodicom i prijateljima, stvarajući nezaboravne trenutke.