Forbs uvrstio Srbiju u 18 najjeftinijih destinacija: Najbolje čuvana tajna Evrope i zemlja sa najviše energije

Kalemegdan tvrđava u Beogradu

Krajem prethodne godine, američki magazin Forbs objavio je na svom sajtu tekst u kome je naveo 18 najjeftinijih destinacija širom sveta koje su vredne posete. Lista se odnosi na mesta koja će biti popularna u 2019. godini, a na tom spisku našla se i Srbija i to na 14. mestu.

Ipak, ovo nije najobičnija statistika koja govori samo o cenama na lokacijama, već su u obzir uzimani i drugi faktori. Ideja je bila da se ovde nađu ona mesta, koja pored povoljnog boravka nude i neke druge pogodnosti. Pre svega, fokus je bio da se odaberu one zemlje koje sa sobom nose dozu nostalgije, kao i one o kojima dugo pričate svojim prijateljima nakon povratka sa putovanja.

Sam cilj teksta nije bio priča o veoma popularnim destinacijama koje se uvek nađu na ovakvim listama, već o onim o kojima se manje govori. Takođe, da bi se ove lokacije definisale kao “povoljne” nije bilo bitno da samo imaju niske cene, već da se dobro kotiraju u odnosu cena-kvalitet. I baš po ovim kriterijumima izabrana je i naša zemlja.

U delu teksta koji govori o Srbiji, akcenat je bio na Beogradu, na čijim ulicama se mogu videti brojni kafići, barovi, klubovi i restorani. Srbiju su okarakterisali kao najbolje čuvanu tajnu Evrope,  čija fenomenalna energija će vas naterati da uvek poželite da vidite još.

    1. Najbolje u Srbiji – noćni provod za pamćenje

Ipak, u tekstu se navodi da je ono najbolje što možete iskusiti u Srbiji upravo hrana i noćni provod. Žurke u Beogradu uvek su aktuelne i na bezbroj lokacija, kao što su klubovi alternativne muzike, može se pronaći dobar provod. Noćni život srpske prestonice popularan je širom cele Evrope i upravo jedan od razloga zašto je posećuje toliko stranaca.

Za Beograd su istakli da nudi jedinstvenu zabavu i neobičan vid provoda na plutajućim splavovima duž obale Dunava, koja traje do ranih jutarnjih sati. Za Beograd se kaže da je grad koji je budan 24 sata dnevno i baš zbog toga je zanimljiv brojnim posetiocima koji dolaze u srpsku prestonicu.

    1. Daleko poznati srpski specijaliteti koji očaravaju ukusom

Kažu da je ovo grad koji je uvek živ, i to svakog sata svakog dana u godini. Za lokalce ističu da su otvoreni, uvek u nekoj akciji i spremni za zabavu. Kafići na otvorenom uvek su puni ljudi svih uzrasta, i u njima se najčešće pije lokalna rakija.

Travel blogerka Asdghik Melkonian pomenula je da restorani nude lokalna i internacionalna jela, i da uvek može da se proba neki novi ukusni specijalitet. Od najboljih jela u Srbiji istakla je komplet lepinju, ćevape, ali i dobro poznatu karađorđevu šniclu, koju možete probati u popularnim beogradskim restoranima.

Ko se još našao na listi popularnog magazina?

Pored Srbije na ovom spisku našle su se i druge, nama bliske zemlje. Recimo, Budimpešta u kojoj se na najlepši mogući način proslavlja Nova godina, Transilvanija kao dom slavnog Drakule, Zanzibar sa svojom tirkiznim morem i plažama koje oduzimaju dah.

Takođe, na šestom mestu našlo se i Balkansko poluostrvo, odnosno zemlje koje mu pripadaju. Kako navode, Hrvatska može biti skupa, pa je putovanje najbolje započeti u Herceg Novom, odakle se autobusom može doći do Bosne i Hercegovine. Od lokacija popularnih u Crnoj Gori, u tekstu je pomenut Perast, kao i Porto Montenegro.

Svi turisti koji posete Srbiju, njenu prestonicu, ali i ostale gradove uvek u prvi plan ističu tradicionalno i dobro poznato srpsko gostoprimstvo koje ih uvek tera da se ponovo vrate u ove krajeve. Ako se uzmu u obzir iskustva posetilaca i sve ono što Srbija može da ponudi, onda i ne čudi što je popularni magazin na svoju listu uvrstio baš našu zemlju.