Šta pokloniti prijateljima iz inostranstva kao uspomenu iz Srbije?

Pobednik spomenik

Idete u posetu prijatejima u inostranstvo i želite im poklonite nešto što će ih asocirati na Srbiju? Sa autentičnim srpskim poklonima nema greške!

Bilo da idete u posetu prijateljima koje niste dugo videli ili onima koji su se preselili u inostranstvo, pokloni koji asociraju na zemlju iz koje dolazite su nešto čemu će se svako obradovati. Osim truda i pažnje koju ste uložili pri njihovom izboru, oni će ceniti autentičnost i značenje poklona koji ih podseća na domovinu.

U nastavku teksta smo za vas izdvojili neke od poklona koji su pravo oličenje srpske tradicije i one po kojima je naša zemlja poznata širom sveta.

#1 Maketa – originalan poklon koji ima više funkcija

Ukoliko želite da vašim prijateljima poklonite nešto što će istovremeno imati sentimentalnu vrednost i predstavljati ukras za stan ili kuću, zašto im onda ne bi poklonili maketu Beograda ili nekog drugog dela Srbije?

Bilo da odaberete maketu važne građevine u Beogradu kao što su pobednik i Hram Svetog Save ili 3D mapa Srbije koja sadrži različite znamenitosti koje su karakteristične za pojedine gradove i druge predele, sa ovim poklonom nećete pogrešiti.

Dok maketa predstavlja idealan ukras za sto ili policu, mapa Srbije se može okačiti i na zid uz posebno osvetljenje.

#2 Rakija – srpsko tradicionalno alkoholno piće

Omiljeno alkoholno piće svakog Srbina i nacionalno piće naše zemlje je, kao što ste već znali – rakija! Ovo piće može se praviti od različitog voća, a njegov naziv zavisi upravo od voća od kojeg je napravljeno. Tako imamo šljivovicu, lozovaču, dunjevaču, kajsijevaču, medovaču..

Kada je u pitanju proizvodnja šljivovice, Srbija se nalazi na prvom mestu u svetu. Pa zašto onda vašim prijateljima ne bi poklonili upravo ono po čemu je naša zemlja najpoznatija?

A još bolje rešenje je da ovo piće bude u autemtičnom pakovanju – čokančetu! Poklonite vašim prijateljima set čokanjčića sa različitim vrstama rakije i priuštite im degustaciju u kojoj će uživati. Veliki izbor ukusa i aroma omogućiće im da istražuju i odaberu onaj koji im se najviše sviđa.

#3 Ajvar – omijeno zimsko jelo

A gde je piće, tu je i hrana! Kada pomislite na srpsku nacionalnu trpezu mnoštvo jela vam padne na pamet, zar ne?

Srbi su poznati po tome što vole da uživaju u hrani, pa je naša trpeza bogata različitim specijalitetima. Međutim, veliki broj ovih specijaliteta kao što su ćevapi, prebranac i sarma, nažalost nije moguće poneti na put, pa je izbor hrane koju možete pokloniti prijateljima sveden na svega nekoliko proizvoda. Jedan od njih je nama omiljeni – ajvar!

Ovo jelo, jedno je od najpoznatijih srpskih specijaliteta, možete poneti u teglicama i prirediti vašim prijateljima pravi užitak. Sigurni smo da će im se svideti i da ćete ubrzo slati još po neku teglu za inostranstvo.

Tegle slatkog

#4 Slatko od različitog voća – znak gostoprimstva

Slatko je još jedno od jela koje možete poneti svojim prijateljima i pored slanih omogućiti im da uživaju i u slatkim ukusima. Slatko je idealna kombinacija celih komadića voća i zašećerenog sirupa. Može se praviti od dunja, trešnji, malina, jagoda, kupina, šljiva i ostalog voća, a veoma često sirup se dodatno zaslađuje vanilom i cimetom. 

U našoj zemlji, slatko je znak gostoprimstva i služi se kao dobrodošlica gostima. Servira se u staklenim činijicama iz kojih se gosti služe jednom kašičicom specijaliteta.

#5 Različiti komadi odeće koji asociraju na Srbiju

Kada je u pitanju odeća koja asocira na Srbiju, pred vama je veliki izbor – da li ćete se odlučiti za komad odeće koji je ukrašen srpskih grbom, grbom poznatog srpskog kluba ili se pak okrenuti tradicionalnim srpskim vrednostima i odabrati komad odeće u etno stilu?

Za sve ljubitelje sporta, uvek je odličan izbor dres jednog od dva najpoznatija srpska kluba – Partizana i Zvezde. U zavisnosti od toga da li vaši prijatelji više vole fudbal ili košarku, dresovi mogu biti različiti.

Kada je u pitanju etno stil, to mogu biti i delovi narodne nošnje, sa autentičnom šarom i tradicionalnim motivima, a možete se odlučiti i za opanke, srpski tradicionalnu obuću posebnog izgleda. 

#6 Frula – narodni istrument od velike važnosti za srpsku kulturu

Najpoznatiji instrumenti koji imaju veliki značaj za našu zemlju su frula i gusle. Kako su gusle velikih dimenzija, bolji izbor za poklon je definitivno frula. Frule su drveni instrumenti koji na sebi mogu imati različite narodne motive karakteristične za našu kulturu koje mogu biti u različitim bojama. 

Ovim poklonom dočaraćete vašim prijateljima naše podneblje i istorijsko nasleđe i upoznaćete ih sa jedinstvenim zvukom koji ovaj instrument proizvodi.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u odabiru poklona za svoje prijatelje koji će imati sentimentalnu vrednost i koji će najbolje prikazati Srbiju i njenu tradiciju.