Telehender – neophodan za sve visinske radove

telehender na gradilištu

Telehender je jedna od najkorisnijih mašina u visokogradnji i olakšava svako podizanje i spuštanje tereta na velike visine.

Bez njega je nezamislivo zidati zgradu, obavljati poslove na električnim vodovima, podizati i spuštati teret. Jedna mašina donosi veću bezbednost na gradilištu, brže obavljanje posla uz manje angažovanje radne snage. To znači da se iznajmljivanjem telehendera ostvaruju velike uštede uz kvalitetniji način gradnje.

Šta je to telehender?

Telehender je mašina koja je u osnovi viljuškar koji na sebi ima teleskopski bum i uz pomoć njega može da dosegne velike visine.

Na kraju teleskopskog podizanja mogu da se montiraju različiti dodaci: korpa, kuka, viljuške, kugla…tako da se mogu obavljati različiti poslovi, podizati i spuštati različit teret i zato je jedna od najkorisnijih mašina.

Telehender je koristan i zato što su to samostalne mašine, pogodne za pristup svim gradilištima čak i ako je teren neravan i nepristupačan za druge mašine. Veliki telehendleri imaju i posebne stabilizatore koji se fiksiraju za pod pa se dobija izuzetno stabilna mašina koja može da dosegne velike visine sa velikim teretom.

Treća, velika prednost je ta što telehendler svoj teleskopski bum pomera pod različitim uglovima tako da se može pristupiti različitim visinama sa malo napora.

Sve druge, slične mašine zahtevaju ravan teren, podižu teret samo pod određenim uglom i imaju jedan dodatak za podizanje. Ovaj teleskopski viljuškar se izdvaja po svojim performansama od svega sličnog i zbog toga je izuzetno tražena mašina koja se često iznajmljuje ili kupuje.

Koje vrste teleskopskih viljuškara postoje?

Telehenderi mogu imati različitu nosivost i biti sa različitim dužinama teleskopskog buma.

Postoje one vrste koje nose 3.600kg na 14m pa do onih koji podižu 6.000kg na visinu do 34m.

Pored osnovnih modela postoje i oni telehendleri koji imaju fiksnu ili rotirajuću platformu od 360 stepeni.

Veće mašine poseduju i stabilizatore, tako da je ovo jedna od najbezbednijih građevinskih mašina za izvođenje svih operacija na visinama. Tako se može podizati teret, ljudi, ali i spuštati materijal sa visokih visina apsolutno bezbedno i uz odgovarajući dodatak na kraju teleskopskog viljuškara.

Iznajmljivanje je mnogo češće

Viljuškar, čak i kada je polovan ima visoku cenu pa se češće iznajmljuje jer to klijentu daje mogućnost da ima mašinu koja tačno odgovara trenutnim potrebama posla i uz tačno određene dodatke koji su neophodni.

Ovako ne postoje ni troškovi održavanja i servisiranja jer se telehender dobija kao apsolutno ispravan, a sav servis i održavanje se nalazi na firmi koja je vlasnik građevinske mašine.

Kupuju je one firme koje imaju potrebu za stalnim angažovanjem teleskopskog viljuškara i oni najčešće imaju model koji obuhvata najčešće radove u oblasti svoje delatnosti.

Telehendler je izuzetno korisna mašina koja je jedna od osnovnih kada su u pitanju poslovi za rad na visinama. Uz pomoć nje se rade radovi na krovu, na fasadi, lako podiže i spušta materijal za unutrašnje radove, olakšava radove na elektro mreži…i to je samo mali deo mogućnosti koje donosi ovaj model. Najčešće se iznajmljuje, mada ima i onih kojima je najbolje da ga kupe, ali svakako se koristi kao najbolji način da se obavi posao brže i jeftinije.