Urbano uređenje doma – saveti i trikovi za moderan dom

Dnevna soba modernog dizajna

Primarna odlika koja krasi moderne domove je vanvremenska jednostavnost. Moderno i savremeno uređeni domovi imaju jasne i čiste linije nameštaja, bez glomaznih komada, ali jednako udobne i funkcionalne.

Od sredine prošlog veka, moderni estetizam u uređivanju doma nije ograničen određeni, ili samo jedan stil i pravac, već vam pruža mogućnost da oslobodite svoju ličnost. Pridružite nam se i prikupite ideje za uređenje sopstvenog, modernog remek-dela.

Razlika između modernog i savremenog dizajniranja

Počinjemo sa ovim razgraničavanjem jer se greške najčešće prave prilikom samog poimanja ova dva perioda u umetnosti. Savremeno je ono što se događa u sadašnjosti, dok o njoj govorimo; nešto potpuno novo i inovativno.

Moderna je period koji se u istoriji umetnosti razvijao tokom 19. i 20. veka. Savremeno uređenje doma bi, na primer, i pored fuzije različitih pravaca, zahtevalo i dozu tehnoloških dostignuća.

Odlike modernog dizajna

„Forma prati funkciju” je jedan od glavnih i najvažnijih principa koji zagovaraju moderni dizajneri. Ovu tendenciju da se linije pojednostavljuju, potekla je iz brzog razvoja gradova i urbanizacije koje je zahtevala beg od radicionalne gradnje. Ovo je donelo korišćenje novih materijala u izgradnji, poput čelika i armiranog betona – a kao rezultat smo dobili kuće nepravilnih oblika, sa većim prozorima i spuštenijim krovovima.

Dnevna soba uređena prema modernom dizajnu

Divni, veliki prozori

Prelepi, veliki prozori nisu samo modernističko čudo, nego i odlična ideja za puštanje svetlosti i svežeg vazduha u naš dom. Ako u svom domu nemate tako velike prozore – ne  brinite: Jednostavni trikovi sa zavesama u svetlim bojama učiniće čuda za vaš enterijer.

Pokušajte da izbegavate kitnjaste zavese sa čipkom ili one napravljene od materijala sličnom najlonu, i birajte prirodnije materijale i prirodnije boje – poput svetlih, pastelnih. Ne zaboravite na pranje zavesa i drugih prekrivki, koje treba prati redovno i adekvatno, i uvidećete koliko je malo potrebno domu da izgleda sveže i čisto.

Moderna umetnost

Moderni umetnici odbacuju, do tada tradicionalno, idealizovano viđenje stvarnosti i okreću se novom, drugačijem i ekspresivnijem – naročito u pogledu živahnih boja.  Stvaraju novu perspekrivu, koja prkosi zastarelom, industrijalizovanom društvu. Skidaju se gobleni a na zid se postavlja velika slika, sa tankim (nekad i nikakvim) okvirom. Ovakav apored na zidu daće utisak da vam je ceo zid platno – i učiniće da izgleda veće.

Neutralni zidovi sa jarkim elementima

Dosadne tapete su otišle u istoriju, i zamenje su mirnim bojama, u nijansama sive ili bele koje podražavaju mir i opuštenost. Bauhaus nam je doneo implementaciju upečatljivih, jakih boja koje će osvežiti zidove na početaku vašeg samostalnog života.

Ova novina postala je vrlo popularna među ljubiteljima modernih domova, pa su po njoj danas i poznati. Poigrajte se sa nekom jarkom bojom poput žute, plave, crvene (čak crne)  i stavite akcenat na neki komadnameštaja: tepih, jastuke, veliku sliku…

Fokus na jasnim ivicama

Jednostavan nameštaj, jasnih i čistih linija, najčešće se bira za uređenje modernog doma. Ove snažne, jasne, horizontalne ili vertikalne, tendencije u dekoraciji enterijera potiču iz uticaja urbane, industrijske umetnosti na arhitekturu.

Industrijski elementi

Pošto moderni pravac u arhitekturi ne bi ni postojao bez stavljanja čelika, gvožđa i drugih metala, u upotrebu – estetika metala je nastavila da se praktikuje i u uređenju enterijera. Ovo ćete postići ako za vaš dom odaberete komade nameštaja izrađene od gvožđa, ili blago metalik završnice.

Manje je više

Najbitnije tokom uređenja enterijera za koji želite da odiše modernošću, je zapamtiti onu glavnu minimalističku krilaticu: sa manje truda i nameštaja – postići što više. Ovo se, zapravo odnosi na preteranu upotebu komoda i ormara. Stoga, razmislite o načinu skrivanja stvari van domašaja oka… Možete kostiti korpe za odlaganje papira ili jednostavne komodice.

Otvorite prostor

Sloboda kretanja i otvoren prostor je jedan od glavnih odlika modernog uređenja kuće. Podstaknite kretanje i šetanje kroz svoju kuću time što nećete pretrpavati dnevnu sobu foteljama, stočićima na sredini i drugim, nepotrebnim nameštajem. Komadi nameštaja treba da budu funkcionalni, ograničene dekorativnosti i jasnih (možda smelih) ivica.

Platna na stolicama, garniturama i drugom tapaciranom nameštaju treba da budu u jednobojna, svetlija – kako biste se kasnije igrali sa printovima, i osvežili prostor jarkim „udarom”. Dekorativna ogledala napraviće čudo sa malim prostorima, i dati iluziju veličine.

Započnite nov život preuređivanjem svog doma. Moderna, urbana soba zaslužuje dom koji će po svim karakteristikama pogodovati  njoj i njenom karakteru. Vreme je da i vi svoj dom upoznate sa novim strujama u dizajniranju enterijera.